gids06zaterdag

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap (OCW) heeft gisteren besloten dat twee schilderijen uit de 15de eeuw moeten worden teruggegeven aan de nabestaanden van de vroegere eigenaar. De kunstwerken waren in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters geconfisqueerd. De minister volgt in deze kwestie het advies van de zogeheten Restitutiecommissie. Het gaat om twee anonieme Florentijnse schilderijen met de titels ’Portret van een Vrouw’ en ’Portret van een Man’. Ze maken deel uit van de Rijkscollectie en zijn langdurig in bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. In de depots van de Rijkscollectie bevinden zich kunstwerken die in de Tweede Wereldoorlog waren geroofd en na 1945 zijn teruggekomen uit Duitsland.

Het Nationale Ballet heeft choreograaf Hans van Manen gevraagd een ballet te ontwerpen voor de opening van de Hermitage Amsterdam. Tijdens deze opening staat het muziekstuk ’Schilderijen van een tentoonstelling’ van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881) centraal. Het concert met bijbehorend ballet vindt plaats op vrijdag 19 juni om 21.30 uur op de Amstel. Koningin Beatrix en de Russische president Medvedev zullen hierbij aanwezig zijn. De toegang is gratis. Meer informatie: www.hermitage.nl.

Het Filmmuseum Amsterdam opent het cultureel seizoen met een retrospectief rond regisseur en acteur John Cassavetes (1929-1989). Van 17 september t/m 4 november 2009 zijn negen klassiekers (grotendeels gerestaureerde kopieën) en een fototentoonstelling rond Cassavetes in het Filmmuseum te zien. De acteur/regisseur wordt beschouwd als geestelijk vader van de Amerikaanse onafhankelijke film. De fototentoonstelling toont werk van de legendarische fotograaf Sam Shaw die Cassavetes en zijn acteurs zowel privé als op de set fotografeerde.

Het Gemeentemuseum in Den Haag opent op vrijdag 12 juni de tentoonstelling ’Nieuw licht – de Haagse School onthuld’. De Haagse School staat bekend om de sfeervolle landschappen, maar in de nieuwe tentoonstelling gaat het vooral om het leven en werk van de afgebeelde personages. De tentoonstelling bestaat uit ruim 100 schilderijen en werken op papier, afkomstig uit museale en particuliere collecties.

Een voormalig bingopaleis op de Amsterdamse Wallen vormt een nieuwe broedplaats voor creatief talent. In Rooms of Red Bull kan iedereen de komende drie maanden gratis terecht om mensen uit de kunst-, muziek-, film-, mode- en fotografiewereld aan het werk te zien, maar ook om zelf de kunstenaar uit te hangen. Pashouders kunnen de hele week naar binnen, op zondag is iedereen welkom. Dan zijn er wisselende exposities, live muziek en workshops waaraan iedereen (op inschrijving) kan deelnemen. Meer informatie: www.roomsofredbull.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden