gids06zaterdag

In bijna alle culturen is rood een belangrijke kleur met vele betekenissen. Het Tropenmuseum toont ruim driehonderd objecten uit de hele wereld, zowel etnografische voorwerpen als hedendaagse kunst. Bezoekers zien bijzondere kunstwerken, zoals een extravagant, erotisch kostuum van de Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonck en een sculptuur van monumentaal formaat van Heringa/Van Kalsbeek.

t/m 8 mei 2011, Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 568 8418 en www.tropenmuseum.nl

Nederland heeft er een panoramaschilderij bij van 128 vierkante meter groot. Het project van Simon Balyon, wordt getoond tijdens een winterfair. Het doek is een panorama van de ’Blauwe Tram’ die door de Bollenstreek van Haarlem naar Leiden reed. In het Bollenstreekmuseum zijn nu twee van deze grote schilderijen te zien. Tijdens de winterfair kun je dineren in een winters restaurant te midden van bloeiende – geschilderde – bollenvelden.

t/m 14 november, Panorama TulipLand, Jacoba van Beierenweg 79 in Voorhout bij Sassenheim. De Winterfair is dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur geopend. Meer informaite: www.panoramawinterland.nl

Musea in Nederland blijven open, lang na sluitingstijd. Een kleine selectie: het Stedelijk Museum doet weer mee in haar oude gebouw aan het Museumplein met Temporary Stedelijk, waar het Ives Ensemble muziek van John Cage speelt in de museumzalen. Het kunstenaarsduo The London Police maakten een eetbare interpretatie van De Nachtwacht van Rembrandt met meer dan 60.000 lolly’s. Delft heeft voor het eerst een museumnacht.

6 november, 19.00 tot 02.00 uur. Meer informatie: www.n8.nl

Een verlaten schuur in een weiland, een oude fabriek in verval, met mos begroeide bomen of een stille begraafplaats. De Zutphense kunstenaar Jan Bos (1926-2000) had oog voor bijzondere onderwerpen met een bepaald ’geheim’. Bos was een ambachtelijk schilder, die zich graag vereenzelvigde met de kleine Hollandse meester uit de 17de eeuw.

6 november t/m 6 maart, Stedelijk Museum Zutphen. Rozengracht 3 in Zutphen. Meer informatie: tel. 0575-516878 en www.museazutphen.nl

Het naturalisme was eind 19de eeuw een van de dominante stromingen in de schilderkunst. De kunstenaars kozen hun thema’s uit het dagelijkse, ’moderne’ leven: arbeiders, boeren, de gegoede burgerij, alle sociale lagen van de bevolking kwamen aan bod. Een overzicht van die stroming in relatie tot fotografie en film. Met ruim vijftig werken.

Tot en met 16 januari. Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 570 52 00 en www.vangoghmuseum.nl

De zalen van Kasteel het Nijenhuis vormen het decor voor zo’n zestig foto’s van veertig kunstenaars uit de collectie van kunstverzamelaar Reyn van der Lugt. De tentoonstelling toont hedendaagse fotografie uit binnen- en buitenland in dialoog met het huis en vier eeuwen beeldende kunst van verzamelaar Dirk Hannema.

t/m 6 februari, Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10 in Heino/Wijhe. Meer informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Het Historisch Museum Arnhem en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem tonen de rijkdom van hun ’beestenspul’: het dier als vriend van de mens, vee, last- en trekdieren, de jacht, de dood, naar de natuur getekend, fantasiedieren. De expositie mixt oude en nieuwe kunst en verschillende kunstvormen.

12 november t/m 20 maart 2011, Bovenbeekstraat 21 in Arnhem. Meer informatie: tel. 026 3775300 en www.hmarnhem.nl

Tassenmuseum Hendrikje toont tassen van de Vlaamse ontwerper Alex Schrijvers. Zijn tassen zijn een volledig Belgisch product; het leer komt uit Vlaanderen en zijn tassen worden of door hemzelf, of in een atelier in Brussel vervaardigd. De tassen van Alex Schrijvers zijn gemaakt van exclusieve leersoorten zoals struisvogel, rog, salamander, python, krokodil en edelhert.

t/m 9 januari, Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020-5246452 en www.tassenmuseum.nl

De anonimiteit van de woonomgeving is in Nederland een toenemend fenomeen. Onze woningbouwprojecten zijn een zoektocht naar het snijvlak tussen individualiteit en collectiviteit. Projecten, gerealiseerd in Nederland, maar ook in Latijns-Amerika, laten zien hoe in binnenstedelijke context zeer individuele architectuur kan ontstaan.

12 november t/m 12 december 2010, Dek22, projectruimte Hedendaagse Kunst, Willem Buytewechstraat 22 in Rotterdam. Meer informatie: www.dek22.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden