gids02zaterdag

Ontdek meer dan 350 tekeningen van de Chileense kunstenaar Sandra Vásquez de la Horra. Haar lijn is vloeiend en zeker, in één keer doorgaand opgebracht. Elke tekening is een volledig zelfstandig kunstwerk dat zijn eigen geschiedenis vertelt en zijn eigen ziel onthult, maar Sandra Vásquez de la Horra voegt de tekeningen graag samen tot grote muurinstallaties.

t/m 24 oktober, Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250 in Maastricht. Meer informatie: www.bonnefantenmuseum.nl

De tentoonstelling ’Broos’ laat werk zien van zes vrouwelijke kunstenaars die allemaal vanuit hun eigen discipline binnen hetzelfde thema werken: De mens in al zijn oprechtheid en onvolmaaktheid. Confronterende naakten en niets verhullende portretten staan centraal in deze expositie.

3 t/m 31 oktober, Bergkerk Kunst Deventer, Bergkerkplein 1 in Deventer. Meer informatie: 038 - 427 3470.

In de jaren zeventig ontstond in Suriname, vooral in de hoofdstad Paramaribo, een nieuwe vorm van populaire kunst. Op particuliere ’wilde’ bussen, en op schaafijskarretjes werden schilderingen en teksten aangebracht die in de loop van de tijd steeds uitbundiger werden. Een overzicht van het werk van belangrijke Surinaamse kunstenaars.

t/m 30 oktober, Heden, Denneweg 14 a in Den Haag. Meer informatie: tel. 070 - 346 5337 en www.heden.nl

Gastcurator Robbert Roos brengt in het Mondriaanhuis de Duitse kunstenaars Jerry Zeniuk en Markus Weggenmann samen op de bovenverdieping van het museum. Roos beschouwt beiden op ieders eigen wijze als artistieke achterneven van Mondriaan: de sterk intuïtieve ordening van kleurvlakken en de ’harde’ zeggingskracht van industriële artistieke materialen.

3 oktober t/m 30 januari 2011, Het Mondriaanhuis, Kortegracht 11 in Amersfoort. Meer informatie: tel. 033 - 4600170 en www.mondriaanhuis.nl

Het Bijbels Museum presenteert de tentoonstelling ’Wonder boven Wonder – Outsiderkunst en Bijbelverhalen’. De tentoonstelling laat Bijbelverhalen zien door de ogen van 44 kunstenaars met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Amerpoort. Bijbelverhalen zijn vertaald naar kleurrijke en verrassende schilderijen – persoonlijk getint en raak getroffen.

2 oktober t/m 30 januari 2011, Bijbels Museum, Herengracht 366-368 in Amsterdam. Info: www.bijbelsmuseum.nl.

In 2011 is het 25 jaar geleden dat het fotoboek ’The Ballad of Sexual Dependency’ werd gepubliceerd, het boek dat de Amerikaanse fotografe Nan Goldin beroemd maakte. Met foto’s uit de harddrugsscene van de ooit beruchte New Yorkse wijk The Bowery. De tentoonstelling concentreert zich op een unieke en voor haar werk zeer karakteristieke presentatievorm: de slideshow.

t/m 2 januari 2011, Nederlands fotomuseum, Wilhelminakade 332 in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010-2030405 en www.nederlandsfotomuseum.nl

Munem Wasif, een jong fototalent uit Bangladesh, documenteert de ecologische veranderingen in de Golf van Bengalen. In zijn geboorteland komen vloedgolven en kusterosie voor en de oprukkende zee verzilt de grond. In het dichtst bevolkte land ter wereld waar iedere centimeter aan bruikbare grond een prijs heeft, is dat een grote zorg. Zwart-witfoto’s.

t/m 5 december. Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341 in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010 - 4400 301 en www.kunsthal.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden