gids01zaterdag

Dubbele bodems versus dubbelzinnigheden, kijken versus lezen. Recent werk van Ad Gerritsen (Arnhem, 1940) is te zien in het Stedelijk Museum Zwolle. De beeldtaal van Ad Gerritsen staat bekend als compromisloos, stuurs en overtuigend eigengereid, maar ook verontrustend.

2 mei t/m 29 aug. Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle. Meer informatie: tel. 038-4214650 en www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Vereniging De Zaansche Molen is in 1925 opgericht om te voorkomen dat de laatste molens van de meer dan duizend die ooit in de Zaanstreek zijn gebouwd, verloren zouden gaan. Er is nu een tentoonstelling te zien over molen De Waakzaamheid. Foto’s en video’s brengen de illustere herberg, voor velen ooit een stamcafé en feestzaal voor amateurverenigingen en popband, opnieuw tot leven.

t/m 27 juni, Molenmuseum, Museumlaan 18, Koog aan de Zaan. Meer informatie: www.zaanschemolen.nl

In het Ikonenmuseum te Kampen wordt in de Timmertoren een collectie hedendaagse ikonen geëxposeerd van de Russische kunstenaar Wasili Wasin.

t/m 28 augustus, Ikonenmuseum, Buiten Nieuwstraat 2 in Kampen. Informatie: www.ikonenmuseumkampen.nl

In opdracht van coöperatie Dela hebben studenten van Design Academy Eindhoven rondom het thema ’Herinner me: Hoe wil ik herinnerd worden?’ spraakmakende ontwerpen gemaakt. Voorbeelden zijn: een manier om tranen op te vangen, een nieuw leven voor oude meubelstukken en een vloerkleed van achtergelaten papier.

t/m 11 juli, Krabbedans, Clausplein 10 Eindhoven. Informatie: 040 -2979555 en www.krabbedans.nl

De Verdieping van Nederland presenteert de tentoonstelling ’Oranje bitter, Nederland bevrijd’. Filmbeelden, foto’s en diverse documenten geven de bezoeker een contrasterend beeld van deze in het nationaal geheugen zo feestelijke bevrijding. Van plunderende bevrijders, wraakacties tot de intocht van de Canadezen in Amsterdam.

t/m 4 juli, De Verdieping van Nederland, tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS. Informatie: www.deverdiepingvannederland.nl

Dit jaar viert Nederland 65 jaar bevrijding. De periode 1940-1945 herleeft in het Legermuseum: de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Met indrukwekkende verhalen van historische personages, demonstraties van verdedigingstactieken en een museumtocht.

t/m 16 mei, Legermuseum, Korte Geer 1 te Delft. Meer informatie: 015 - 2150 548 en www.legermuseum.nl

De tentoonstelling ’Oorlog en Bevrijding in 3D’ is te zien in het Haags Historisch Museum. De basis vormen het werk van Wim Berssenbrugge (1918-2007). Zijn foto’s geven een nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog in de Hofstad. Ze zijn recent ontdekt en werden nooit eerder getoond.

5 mei, Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag. Informatie: tel. 070-3646940 en www.haagshistorischmuseum.nl

De tentoonstelling ’Rob Cohen, overlevende Holocaust’ is te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. De teksten bij de expositie zijn ingesproken door Cohen zelf. Hij heeft meerdere concentratiekampen overleefd en is momenteel medeaanklager in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Ivan Demjanjuk.

t/m 16 mei, Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn. Informatie: www.museumhoorn.nl

In het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle is een Duitse expositie ingericht over Hans Calmeyer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel joden in Nederland heeft gered. Als militair in Nederland moest Calmeyer beoordelen of iemand geheel of slechts ten dele jood was. Iemand die geen volbloed jood was kwam niet in aanmerking voor deportatie.

tot 14 mei, Historisch Centrum Overijssel, Eikenstraat 20 Zwolle: ’Calmeyer in den Niederlanden, Jodenredder in Duitse dienst’. www.historischcentrumoverijssel.nl

In het voormalig kerkgebouw aan de Lauwersweg 8 in het Groningse Pieterzijl is een expositie ingericht over de vier in de oorlog omgekomen jonge inwoners waarover Trouw in 2005 berichtte. Onder meer is een fotoreportage over het kamp Neuengamme te zien en een dvd met het verhaal van de vier jongens.

1 mei van 14 tot 16.30 uur, 3 mei van 19.30 tot 21.30 uur en 4 mei van 20.15 tot 22 uur, Lauwersweg 8 Pieterzijl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden