Gideon woont af en toe bij andere ouders

Stichting MeeleefGezin krijgt prijs Oranjefonds van koningin Máxima

Gideon wordt elke vrijdag door Mellani van school gehaald. Thuis bakken ze samen een ei daarna gaan ze samen door naar de speeltuin waar Gideon in de rekken hangt samen met leeftijdgenoten. Mellani wacht geduldig tot Gideon is uitgespeeld. Maar Mellani is niet Gideons moeder.

Mellani (43 jaar) en echtgenoot Philip Miedema (48 jaar) staan ingeschreven bij Stichting Meeleefgezin, die ouders met psychiatrische problemen steun biedt. Ze zijn meeleefouders en hoewel zij dat woord zelf nooit in de mond nemen, nemen zij één dag per week (en één weekend per maand) de zorg voor de vierjarige Gideon over van zijn moeder, Else.

Dat is geen toevallige match. Beide gezinnen zijn kerkelijk en tijdens het kennismakingsgesprek was er 'een goede klik'. Else: "Het zijn fijne mensen die heel geïnteresseerd zijn. Het is een fijne plek voor Gideon, er hangt een hele warme huiselijke sfeer." Die sfeer staat in schril contrast met hoe Else - nu 24 jaar oud - zich haar eigen jeugd herinnert.

Ze werd destijds gepest door haar broers en zussen en was op jonge leeftijd al depressief. Die problemen zetten door toen Gideon geboren werd. Haar zoon werd uit huis geplaatst en de biologische vader wilde geen contact met moeder en kind.

Ook werd bij Else een verkeerde diagnose gesteld. Waar men dacht aan borderline, bleek ze eerder de concentratiestoornis ADD te hebben. Nu krijgt ze ambulante woonbegeleiding en woont ze sinds anderhalf jaar zelfstandig, samen met Gideon.

Else: "Dankzij Philip en Mellani heb ik één dag per week helemaal voor mezelf. Ik kan afspreken met vrienden in het café voor een drankje of samen met mijn vriend zijn. Het fijne is: ik hoef me niet schuldig te voelen. Gideon is in goede handen."

De Stichting MeeleefGezin kreeg begin mei een appeltje van Oranje (een prijs van het Oranjefonds) en gisteren kwam koningin Máxima de stichting persoonlijk feliciteren. Een meeleefgezin word je niet zomaar. De selectie is streng. De trainingen zijn een belangrijke voorbereiding die veel van de meeleefgezinnen vraagt. Van theoretische lessen tot dvd's kijken, maar ook praktische handvatten hoe om te gaan met situaties die zich voor kunnen doen. Philip: "Soms dacht ik: 'Moet ik dit nou echt allemaal weten?' Nu merk ik dat ik sommige oefeningen onbewust toepas."

De Miedema's hebben zelf twee - net volwassen - zoons en ze vinden het Meeleefgezin een 'belangrijk' initiatief. Mellani kent als ontwikkelingspsycholoog de problemen van ouders als Else goed. En Philip weet als voormalig leraar hoe belangrijk een stabiele en veilige omgeving is voor een (jong) kind. Ze vinden het ook 'gewoon gezellig' om een jong kind in huis te hebben nu het eigen kroost al wat ouder is.

Twee keer per maand blijft de kleuter slapen. Philip: "Dan speelt hij met onze zonen. Dat vindt hij hartstikke stoer." Of Gideon wel eens heeft aangegeven te willen blijven na een weekend bij de familie Miedema? Mellani: "Eerst wel, nu niet meer. Het is beter in balans. Na een weekend bij ons mist hij zijn moeder enorm."

Hoewel het meeleefgezin een initiatief voor jongere kinderen (tot en met vier jaar) is, zal het toekomstig contact tussen Gideon en Philip en Mellani niet in de weg staan, denkt Mellani. "Het is de bedoeling dat er een 'duurzame relatie' ontstaat. Hij zal later vast niet elke week langskomen, maar het contact blijft."

Gideons moeder denkt er hetzelfde over: "Hij zal Philip en Mellani blijven bezoeken, dat denk ik ook."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden