null Beeld Jorgen Caris
Beeld Jorgen Caris

Ik heb een droomGideon Samson

Gideon Samson: In mijn droom denk ik ‘hier zit een briljant boek in’

In ‘Ik heb een droom’ vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: kinderboekenschrijver Gideon Samson.

“Minstens drie keer per week zeg ik ’s ochtends tegen mijn vriendin: ‘Ik heb zó heftig gedroomd’. Waarover het ging, kan ik me meestal niet eens meer herinneren, maar wel dat de dromen heel filmisch zijn, met verschillende, mooie shots. In zo’n droom denk ik vaak: wauw, hier zit een briljant boek in! Gek, dat ik me dat in mijn slaap bewust ben. Maar als ik wakker word en voor mezelf herhaal waar de droom over ging – iets met een toren, een man, een auto – is de genialiteit verdwenen.

Het gevoel dat ik in een briljant verhaal zit, kan me tijdens het schrijven ook overvallen. Ik schrijf veel shit, die de wereld nooit te lezen krijgt, maar soms voel ik heel sterk dat ik iets moois aan het maken ben. Misschien is het te vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je een geslaagde appeltaart uit de oven haalt. Een shot geluk. Als achtstegroepertje kon ik dat al hebben: een intense tevredenheid met een verhaal of een gedicht dat ik geschreven had. Het is niet iets wat ik zomaar kan oproepen, maar als er onder mijn vingers iets goeds ontstaat, is dat altijd een groot geluksmoment.

Ik kan het opnieuw beleven als ik mijn boeken herlees. Dat doe ik wel vijftig keer. In mijn debuut ‘Niks zeggen!’ zie ik op elke bladzijde wel dingen die ik inmiddels anders zou doen; ik ontwikkel me natuurlijk. Vooral mijn laatste boek ‘Zeb.’ vind ik nu heerlijk om te lezen, daar kun je me echt voor wakker maken.

Aantrekkelijke onmogelijkheden

Het is een bundeling van op zichzelf realistische verhalen, waarin telkens één absurd gegeven zit. Eén verhaal gaat over dromen. Klas­genoten Ravi en Jayden komen erachter dat ze allebei precies hetzelfde hebben gedroomd. Ze proberen dat nog een keer voor elkaar te krijgen. Ik hou van dat soort aantrekkelijke onmogelijkheden. In ‘Zwarte zwaan’ gaat het over op je eigen begrafenis zijn. Ook zoiets.

Ik kwam op het idee voor ‘Zeb.’ doordat ik jaren geleden tijdens een schoolbezoek voorlas uit ‘Ida stak een zebra over’ van Nicolaas Matsier, waarin een mevrouw zich een hoedje schrikt en dan een hoedenwinkel begint. Geen kind vroeg: ‘Hoe kan dat?’ Dat een nieuw klasgenootje in mijn boek een zebra blijkt te zijn en niemand daarvan opkijkt, is absoluut een verwijzing naar Matsier. En de grapjeswinkel in mijn boek had niet bestaan zonder de woordenwinkel in zijn boek.

Er zijn veel dingen in het leven die ik niet kan en waar ik hopeloos onzeker over ben, maar ‘Zeb.’ vind ik goed gelukt. Spannend dat het boek genomineerd is voor de Gouden Griffel. Het is de derde keer dat ik kans maak en ik zou hem heel graag winnen. Het is toch een beetje de Oscar van kinderboekenland. We zullen zien, ik ga ongetwijfeld nog dromen dat ik hem wel of niet krijg.”

Gideon Samson (34) hoort tijdens het Kinderboekenbal op 1 oktober of hij de Zilveren Griffel voor zijn boek ‘Zeb.’ mag inruilen voor een Gouden. Eerder won hij al Zilver met ‘Ziek’ en ‘Zwarte zwaan’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden