Gibraltar vreest voor Spaanse claim bij een Brexit

ALEX TIELEMAN

Het mogelijke vertrek uit de Europese Unie van Groot-Brittannië laat ook Spanje niet onberoerd. Als het op 23 juni tot een Brexit komt, staat de betwiste 'Britsheid' van het kleine Gibraltar direct de volgende dag ter discussie. Zo kondigde althans de demissionair minister van buitenlandse zaken van Spanje, José Manuel García-Margallo, aan. De Gibraltarezen zijn er beducht voor.

Het kleine stukje Britse overzeese gebied van nog geen zeven vierkante kilometer groot, grenst aan het zuiden van Spanje. Sinds 1713 staat 'de Rots', zoals Gibraltar wordt genoemd, verwijzend naar de hoge piek die het gebied kenmerkt, definitief onder Brits bewind. Maar Spanje is daar nooit gelukkig mee geweest. Zo liet dictator Francisco Franco de grens zelfs hermetische afsluiten en de telefoonlijnen doorknippen. Pas nadat Spanje in 1985 tot de EU toetrad ging de landverbinding met Gibraltar weer open.

Tegenwoordig is de rust weergekeerd en geniet de Rots vooral bekendheid vanwege de goedkope sigaretten en drank waar veel dagjesmensen op afkomen. Maar volgens de bestuurder van Gibraltar, Fabian Picardo, is Madrid nooit echt opgehouden met de pogingen het kleine stukje van het Britse koninkrijk te 'her-koloniseren'. En het is dan ook niet verwonderlijk dat bestuurder Picardo nu hartstochtelijk campagne voert tégen een Brexit. Want het gezamenlijke EU-lidmaatschap zorgt nu nog voor de balans tussen Gibraltar en Spanje.

De stem van de slechts dertigduizend Gibraltarezen is bij het referendum natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Maar de naar schatting één miljoen Britten die in Spanje zelf wonen leggen meer gewicht in de schaal. Met name aan de costa's zijn veel Britse pensionado's. En sinds de datum van het referendum is vastgesteld blijkt dat steeds meer Britten in den vreemde warmlopen om in juni te mogen stemmen.

En dit zou nog wel eens een invloedrijke groep stemmers kunnen zijn. De verwachting is namelijk dat de meerderheid van hen niet op een Brexit zit te wachten. De stem van de circa vijf miljoen Britten in het buitenland (Groot-Brittannië heeft ruim 60 miljoen inwoners) kan daarom wel eens van groot belang zijn bij de volksraadpleging waarin het aantal voor- en tegenstanders elkaar nu heel dicht naderen.

Voor Gibraltar zou het een zegen zijn als de in Spanje woonachtige Britten met een ferm nee tegen een Brexit op de proppen komen. Want als de Rots plotsklaps geen deel meer van de EU is, kan dit de eeuwenoude Spaanse territoriale claim voeden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden