Gibraltar stemt tegen Brexit uit angst voor grote buur Spanje

de rots | reportage | In Gibraltar, het stukje Brits grondgebied bij Spanje, wordt met angst en beven de uitslag van het Brexit-referendum afgewacht. Want bij een 'ja' zou de grens weleens op slot kunnen gaan.

ALEX TIELEMAN

Vanuit de wat aftandse Zuid-Spaanse stad La Línea de Concepción gezien is het aangrenzende Gibraltar een oase van moderniteit en voorspoed. Het piepkleine Britse overzeese gebied rond de beroemde rots heeft veel weg van een gezellige kleine stad in het Verenigd Koninkrijk. Alleen de vele banken en wuivende palmbomen doorbreken deze illusie.

Zo'n tienduizend grenswerkers steken dagelijks dan ook graag vanuit de armlastige Spaanse regio Andalusië de grens naar het welvarende Gibraltar over, dat de arbeidskrachten goed kan gebruiken. Maar het naderende Brexit-referendum verstoort nu al de verhoudingen tussen de buren.

"Een Brexit? Dat zou een ramp zijn voor onze zaak", zegt de 23-jarige Faith Ryan bezorgd met een zwaar Brits accent achter de toog van The Horseshoe Bar, aan Gibraltars hoofdstraat. "Straks word ik op een dag wakker en kan ik niet naar mijn werk!" Haar angst is niet onterecht, aangezien de in Newcastle geboren Ryan net over de grens in Spanje woont en het juist Spanje is dat nu steeds dreigender taal uitslaat richting Gibraltar.

Demissionair premier Mariano Rajoy hekelt 'de Rots' als 'de laatste kolonie in Europa'. Madrid claimt de nog geen zeven vierkante kilometer grondgebied namelijk al sinds 1713 toen het definitief onder Brits bewind kwam.

De Spaanse minister van buitenlandse zaken José Manuel García-Margallo zei onlangs dat Spanje bij een Brexit wel weer eens zal nadenken over gezamenlijk bestuur en niet zal schromen om de grens - de levensader van Gibraltar- op slot te doen. Dictator Francisco Franco deed dit in 1969 al eens, met een decennialange dichte poort tot gevolg.

"Margallo kan zijn plannen in zijn autobiografie stoppen of op een andere plek 'waar de zon nooit schijnt'", zegt Gibraltars bestuurder Fabian Picardo fel in een lokale wijnbar, waar hij kantoor houdt tijdens de Blijf-campagne.

Picardo vreest dat de toekomst van de Rots ernstig gevaar loopt bij een Brexit. Gibraltars economie, die leunt op financiële dienstverlening en toerisme, is deels afhankelijk van de vrije doorgang van goederen en personen zoals dit nu in de EU is geregeld. Als hier een abrupt einde aan komt moet Gibraltar volgens Picardo een compleet nieuw economisch model optuigen met alle gevolgen van dien.

Maar naast het economische argument hebben de 32.000 Gibraltarezen volgens Picardo ook een veel diepere band met Europa dan de eilanders. "Kijk", zegt hij wijzend op zijn arm, "ik heb Spaans bloed door mijn aderen stromen. Maar 'Gib' zal voor altijd Brits blijven. Margallo moet de betekenis van 'altijd' maar eens opzoeken in het woordenboek. Dit is gewoon Spaans machismo!"

In de hoofdstraat maakt een schoonmaakster de vitrine van de winkel Stag Bros, waar wijn, sterke drank en tabak wordt verkocht, nog maar eens goed schoon. Dagjesmensen komen hier graag om goedkope alcohol of sigaretten in te slaan.

In het belendende kantoor van de Blijf-campagne -(de Vertrek-campagne is in Gibraltar afwezig) kijkt de gepensioneerde leraar Kenneth Cardona (56) naar het laatste nieuws over de Brexit op de Britse televisie en in de Spaanse kranten.

"Onze handel gaat eraan bij een Brexit. En ik ben géén Spanjaard! Duidelijker kan ik het toch niet zeggen?", roept Cardona opgewonden. Of hij zich eerder Brits of Gibraltarees voelt vindt hij een 'beladen vraag'. "Misschien toch eerder Gibraltarees. Maar ik kan mij voorstellen dat ik tegen mijn zin in naar het Verenigd Koninkrijk vertrek als het tot een Brexit komt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden