Ghanezen zijn gul voor familie in vaderland

De zes grootste groepen allochtonen maken jaarlijks zeker 365 miljoen euro over naar familie in hun landen van herkomst.

Van onze redactie economie

Dat blijkt uit een (conservatieve) schatting van de Consumentenbond, die onderzoek liet doen naar het overmaakgedrag van Somaliërs, Ghanezen, Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen. Die vormen met 1,2 miljoen mensen zo'n 7 procent van de Nederlandse bevolking.

Surinamers (115 miljoen) en Turken (112 miljoen) sturen het meeste geld op. Van de zes groepen zijn de Ghanezen echter het gulst. Zij maken jaarlijks gemiddeld 1144 euro over om familie te ondersteunen.

Dat de Ghanezen eruit springen, verbaast Jorge Cuartas niet. “Zij vormen de jongste migrantengroep. Ghanezen besteden nog bijna al hun geld aan familie thuis“, stelt de directeur van Foquez Etnomarketing, dat het onderzoek uitvoerde.

Ook de andere 'jonge' migrantengroep, Somaliërs, spant zich in voor het thuisfront. Van hen maakt 73,5 procent wel eens geld over naar het land van herkomst. Zij doen dat vaak (31 procent) via belwinkels of andere informele wegen. Dat komt, denkt Cuartas, omdat de bancaire infrastructuur in Somalië er beroerd aan toe is. Daarnaast is de informele weg goedkoop. Somaliërs betalen van alle groepen het meest als ze legaal geld overmaken. Voor een spoedboeking van 250 euro zijn ze zeker 20,50 euro kwijt.

De verschillen tussen de tarieven van banken en geldkantoren zijn sowieso groot, ontdekte de Consumentenbond. Voor een boeking van 250 euro varieert de prijs tussen de 10 en 35 euro, afhankelijk van het land en de aanbieder. “Opvallend“, vindt Rob Dorscheidt van de bond. “Normaal volgen de banken elkaar nauwgezet. Misschien vinden ze de markt niet interessant.“ En dat is raar, stelt Dorscheidt, want het gaat om miljoenen. “Je zou denken dat de sector op prijs gaat concurreren en met nieuwe producten komt.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden