Ghanezen vieren feest en klagen over nieuwe dure auto’s

door Sybilla Claus

Ghana viert vandaag als eerste zwarte natie in Afrika 50 jaar onafhankelijkheid. Niet iedereen is even blij met het feest.

Het was in 1957 een enorme stimulans voor progressieve bewegingen op het hele continent dat Ghana als eerste het koloniale juk van zich af wist te schudden. De naam van de eerste president, Kwame Nkrumah, roept nog steeds die overwinningsroes van destijds op. Een Ghanese skiër in luipaardpak gebruikte zijn naam onlangs – vergeefs – op de WK skiën in Zweden.

Ook met Nkrumah liep het niet zo geweldig af. De grote visionair van een pan-Afrika stortte het land met zijn plannen in de schulden, werd steeds dictatorialer, en werd ten slotte in een coup in 1966 afgezet.

Vandaag zijn veel groten aanwezig bij het feest in Accra: presidenten Mbeki (Zuid-Afrika), Obasanjo (Nigeria), Kabila (Congo), maar ook dominee Jesse Jackson, de hertog van Kent, en oud-voetballer Pelé.

Straatverkopers doen al weken goede zaken met Ghana-50 kopjes, T-shirts, affiches en vlaggen. De nationale vlag bestaat uit rood-geel-groene banen, met een ’Black Star’ in het midden.

Ondertussen winden parlementariërs en burgers zich op over de uitgaven van het feest. Zo is zes miljoen euro besteed aan een chique wagenpark om gasten te vervoeren. „Oh Ghana, waarom?”, en „God, kom ons helpen”, jammeren bezorgde burgers op internet.

Dat de feestkleding is besteld in China, dat in heel Afrika lokale fabrieken kapot concurreert, is ook slecht gevallen. „Het lijkt wel een aanmoediging voor het lozen van goedkope kleren”, aldus voorzitter Koomson van de textielvakbond.

Een enkeling roept zelfs de soldaten op uit hun barakken te komen. Het is een verwijzing naar de vele coups die in Ghana plaatsvonden, onder andere door luitenant Jerry Rawlings (’79, ’81) die het land er economisch en democratisch weer bovenop wist te krijgen. Rawlings blijft heden beledigd thuis, hij mist erkenning voor zijn historische rol.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden