Ghana wil verbannen 'heksen' re-integreren

Ze leven als bannelingen in grote kampen. Het zijn heksen, zeggen Ghanezen over duizend vrouwen en zevenhonderd kinderen in het noorden van hun land. De overheid wil ze weer opnemen in de samenleving.

Robin de Wever

De vrouwen zouden duistere magie bedrijven en ongeluk brengen. Ze wonen in hutten zonder elektriciteit en kunnen soms maar moeilijk aan voedsel, water en medicijnen komen. Velen lijden honger, moeten kilometers lopen om water te halen. Kinderen kunnen vaak niet naar school.

Kinderen
Het geloof in hekserij is in Afrika wijdverspreid. 'Heksen' worden vaak door familieleden of dorpsgenoten naar de kampen gebracht. Slechts enkelen kiezen noodgedwongen voor het bestaan, bijvoorbeeld na het ontvluchten van hun gemeenschap. Eerder bleek al dat het lot ook steeds meer Nigeriaanse kinderen treft.

De Ghanese overheid belooft beterschap, meldt persdienst IRIN. 'Heksen' mogen de komende tijd rekenen op voedselsteun. Op de lange termijn moeten de kampen worden afgebroken en moeten de bewoners terugkeren naar hun plaats van herkomst.

Beschamende praktijk
De plaatsvervangende minister voor Vrouwen- en Kinderzaken Hajia Hawawu Boya Gariba spreekt van een 'beschamende' praktijk. Ze vindt dat de Ghanese mensenrechten-reputatie onder het fenomeen lijdt.

Sommige kampbeheerders verzetten zich tegen de re-integratie. De vrouwen kunnen na hun terugkeer binnen afzienbare tijd opnieuw worden beschuldigd van hekserij, waarschuwen ze. Ook kunnen vijandige leden binnen de gemeenschap overgaan tot geweld. De overheid wil dat voorkomen door burgers te onderwijzen over hekserij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden