Ghana: Cameron moet zijn normen over homoseksualiteit niet opdringen

De Britse premier Cameron op de G20-top in Cannes. Beeld getty
De Britse premier Cameron op de G20-top in Cannes.Beeld getty

Ghana en Oeganda hebben woedend gereageerd op het voornemen van de Britse premier David Cameron om geen ontwikkelingsgeld meer te geven aan landen waar homoseksualiteit verboden is.

Cameron deed zijn uitspraak afgelopen week in Australië tijdens een bijeenkomst met landen van de Gemenebest. In 21 van de 31 landen waaraan Groot-Brittannië ontwikkelingsgeld geeft is homoseksualiteit illegaal. Vooral Afrikaanse landen zoals Oeganda, Ghana en Malawi zijn berucht om hun anti-homosentimenten en wetten.

De Ghanese president John Atta Mills bezwoer dat zijn regering homoseksualiteit nooit zal legaliseren. De mensenrechten zullen gerespecteerd worden, volgens Mills, maar dan wel volgens de Ghanese grondwet. Hij vindt dat Groot-Brittannië zijn eigen normen en waarden niet moet opdringen aan andere staten. Oeganda beschuldigde Londen van een 'pestersmentaliteit'. Een furieuze John Naganda, adviseur van de president, zei dat de Britten hun geld dan maar moest houden en dat Oegandezen niet als kinderen behandeld willen worden.

Eerder dit jaar werd in Oeganda homorechtenactivist David Kato met een hamer doodgeslagen, nadat het opruiende tijdschrift Rolling Stone een lijst met namen van bekende en minder bekende homoseksuelen had gepubliceerd. Daarbij stond de tekst 'Hang ze op.' Eind vorig jaar probeerde een Oegandees parlementslid de doodstraf voor homoseksualiteit in te voeren. Dat leverde wereldwijd veel kritiek op, waardoor de wet uiteindelijk niet is ingevoerd. Nu is de maximale straf voor gemeenschap met iemand van hetzelfde geslacht 14 jaar cel.

In Nigeria wordt deze week besproken of het homohuwelijk strafbaar gemaakt kan worden. Als dat lukt, kan er een gevangenisstraf van vijf jaar op komen.

Mocht Cameron zijn dreigement uitvoeren, dan zullen de landen niet helemaal zonder geld komen te zitten. Slechts een gedeelte van de ontwikkelingshulp wordt geschrapt.

Dat het niet alleen bij woorden blijft, weet de overheid van Malawi. Afgelopen juli heeft Groot-Brittannië besloten om 22 miljoen euro op te schorten. Onder meer vanwege slechte vooruitgang op het gebied van mensenrechten en de houding van de regering tegenover homo's. Het doorgaans weinig opvallende Malawi kreeg aandacht van de wereldpers nadat het eind 2009 twee homo's achter tralies zette omdat ze zich als eerste homostel in het land in een openbare ceremonie hadden verloofd. Onder grote internationale druk zijn ze later vrijgelaten.

Bij de Gemenebest zijn veel Britse ex-kolonies aangesloten. De aanleiding voor Camerons voorstel om ontwikkelingshulp aan landen met anti-homowetten terug te schroeven, was dat leiders van de Gemenebestlidstaten het in Australië niet eens konden worden op het gebied van mensenrechten.

Lange celstraffen, levenslang en doodstraf

Cameron lijkt zich met zijn dreigement vooral te richten op Afrikaanse landen. Maar ook in andere werelddelen zijn er landen die homoseksualiteit verbieden en die geld van Groot-Brittannië ontvangen.

Jemen: doodstraf

Guyana: tien jaar tot levenslang

Barbados: zestien jaar tot levenslang

Burma: tien jaar tot levenslang

Pakistan: levenslang

Ethiopië: een tot tien jaar

Afghanistan: levenslang

Kenia: veertien tot 21 jaar

Somalië: drie maanden tot drie jaar

Bangladesh: tien jaar tot levenslang

Jamaica: maximaal tien jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden