GGZ Nederland hoopt op aanpassing van Jeugdwet

GGZ-Nederland hoopt dat de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten alsnog op punten wordt aangepast. Dat heeft de branchevereniging van aanbieders van geestelijke gezondheidszorg gisteren laten weten als reactie op de behandeling van de Jeugdwet in de Eerste Kamer.

GGZ-Nederland heeft zich altijd verzet tegen de overgang van de jeugd-GGZ naar de gemeenten. Maar nu ook de Eerste Kamer in meerderheid voor het plan is, en niets de operatie nog in de weg lijkt te staan, is GGZ-Nederland niet van plan om de plannen te dwarsbomen, zegt woordvoerder Sjoerd Beumer.

"Het gaat ons er nu om dat de randvoorwaarden zo goed mogelijk zijn. Het is daarom fijn om te zien dat er in het verlengde van onze zorgen maar liefst zes moties zijn ingediend. Ik kan niet ontkennen dat wij daar met alle partijen in de ggz-sector voor gelobbyd hebben."

Beumer doelt op moties van de SP, de PvdA, de PVV en GroenLinks, waarover komende dinsdag gestemd wordt. De PvdA pleit bijvoorbeeld voor een meldpunt waar ouders en zorginstellingen tijdens de overgangsperiode met klachten terecht kunnen. Een goed idee, denkt Beumer - hoewel staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) zei hier juist een rol te zien voor de kinderombudsman.

GGZ Nederland is ook verheugd met de vraag van GroenLinks aan Van Rijn om garanties te bieden als gemeenten straks, ondanks goed beleid, toch te weinig geld hebben om zorg in te kopen. Wanneer bijvoorbeeld meer mensen zorg nodig hebben dan voorzien. Van Rijn heeft er tijdens het debat op gehamerd dat gemeenten straks een 'zorgplicht' hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden