GGD vreest hausse aan veestallen

Boeren zouden nog snel uitbreiden voor strengere geurregels ingaan. 'Een gevaar voor de gezondheid.'

De GGD waarschuwt dat boeren massaal hun bedrijf zullen uitbreiden voordat nieuwe, strengere geurregels ingaan. Vooral in overbelaste gebieden zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg kan dat tot ongewenste groei van de sector en gevaren voor de gezondheid leiden. Ook de Brabantse Milieufederatie vreest een hausse van vergunningsaanvragen bij de gemeenten door boeren die nog snel willen profiteren van het oude systeem.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van infrastructuur en milieu wil de geurregels voor veeboeren aanpassen, omdat de overlast door veehouderijen veel groter is dan gedacht. De rekenmethode waarmee overlast door nieuwe boerenbedrijven of uitbreidingen van bestaande bedrijven wordt berekend, deugt niet, zo blijkt uit onderzoek van onder andere de GGD. Eind dit jaar wil Mansveld hierover advies van een werkgroep. Tot die tijd blijven de oude regels van kracht.

De GGD's in Brabant en Noord-Limburg roepen gemeenten per brief op alvast een voorschot te nemen op de wijzigingen. Zij hebben volgens de GGD de vrijheid om een vergunning-stop in te stellen, of de lokale geurnormen alvast aan te scherpen. "Ons onderzoek laat zien dat het hinderniveau nu wordt onderschat. Gemeenten staan meer hinder toe dan ze zelf willen. Dat moeten ze zich realiseren", zegt Loes Geelen van het bureau Gezondheid, milieu en Veiligheid van de GGD's Brabant/Zeeland.

Geelen vindt het lastig om in te schatten in hoeverre boeren inderdaad massaal aanvragen zullen gaan indienen nu er een beleidsverandering aan komt. Maar gemeenten kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen, vindt ze.

"Elke wetswijziging die bekend wordt op dit gebied leidt onmiddellijk tot een hausse", reageert Nol Verdaasdonk, voorzitter van de Brabantse Milieufederatie. De afgelopen jaren leidden nieuwe regels van de provincie in Brabant al twee keer tot honderden extra aanvragen van boeren op het laatste moment. Verdaasdonk is groot voorstander van een vergunning-stop. "We kunnen niet wachten tot er in Oost-Brabant nog meer dieren zijn, want er zijn er echt al heel veel. Er zijn daar mensen die nooit in de tuin kunnen zitten, of nooit een raam open kunnen doen door de stank."

Veel gemeenten voelen er echter weinig voor om voor te sorteren op nieuwe landelijke regels. Reusel-De Mierden, onder Eindhoven, laat weten dat het de eigen regels wettelijk niet strenger kan maken dan ze al zijn.

Volgens Geelen heeft 'een aantal gemeenten' echter positief gereageerd op de oproep. Het gaat vooral om plaatsen die al bezig waren de eigen geurnormen te herzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden