GGD Nederland: Nú aangeven wat wel en niet kan

Gezondheidsdienst waarschuwt voor gevaar van uitblijven heldere richtlijnen

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

Grote bedrijven in de veehouderij hebben gevolgen voor het inkomen van de boer, voor het milieu, dierenwelzijn en het landschap. Voor GGD Nederland zijn de consequenties voor de volksgezondheid cruciaal. Jelle Doosje van GGD Nederland vindt dat staatssecretaris Bleker van landbouw in zijn 'Visie Veehouderij' de risico's onvoldoende aanpakt.

Bleker ziet nu geen reden om in te grijpen. Verstandig?
"Hij zegt dat de veehouderij kan doorgaan zoals het nu gaat. Echte maatregelen worden uitgesteld en dat is jammer. Bleker wacht op advies van de Gezondheidsraad en dat verschijnt pas in het derde kwartaal van volgend jaar. Wij zien dat boeren nu al flink uitbreiden. Nieuwe wetgeving bepaalt dat varkens in 2013 meer ruimte moeten hebben en in groepen vrij moeten kunnen lopen. Dat betekent minder varkens per vierkante meter. Wie toch dezelfde productie wil leveren, moet dus een nieuwe stal bouwen en doet dat dan vaak meteen in het groot. Het gaat om bedrijven met grote aantallen, 100.000 kippen of een paar duizend varkens, maar wij zien ook voorbeelden van vergunningaanvragen voor 1,3 miljoen kippen of 35.000 varkens. Echt heel groot. Er is dringend behoefte aan een richtlijn. De staatssecretaris moet nu aangeven wat wel en niet kan."

Wat zijn de risico's?
"Bleker vindt dat er onduidelijkheid is over de risico's voor de volksgezondheid. Wij hebben bij de uitbraak van Q-koorts gezien dat er een relatie is tussen infectieziekten bij dieren en mensen. Wij weten ook dat mensen in de buurt van intensieve veehouderij meer last hebben van endotoxinen, dode celresten van bacteriën en fijnstof. Mensen met astma en andere luchtwegaandoeningen hebben hier meer last van. Verder: de intensieve veehouderij gebruikt veel antibiotica. Dat leidt tot problemen in ziekenhuizen: sommige antibiotica die voor mensen nodig zijn, werken niet meer goed. Bleker heeft eerder gezegd dat het antibioticagebruik gehalveerd moet worden, maar dat kan veel sneller dan hij aangeeft."

Waar ligt voor u de grens? Wat moet er gebeuren?
"Wij hebben voorgesteld dat er een goede afstand moet zijn tussen intensieve veehouderij en woonkernen. Wat intensief en mega is moet de staatssecretaris zeggen. Bij plannen voor nieuwbouw van woningen en bedrijven moet er een afstand zijn van minimaal 250 meter. Bij een afstand tussen 250 meter en 1000 meter moet een gezondheidsadvies onderdeel uitmaken van de vergunning. Kortom: behandel de intensieve veehouderij als een industriële bedrijfstak. Bleker zegt dat geleidelijke groei mogelijk moet zijn, maar geeft niet aan wat dat is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden