GGD: Aanpak preventief antibioticagebruik te slap

Staatssecretaris Bleker debatteert morgen met Tweede Kamer over gebruik van medicijnen in veehouderij

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

De ministeries van volksgezondheid en landbouw doen samen met de agrarische sector te weinig om het gebruik van antibiotica in de veehouderij aan te pakken, vindt GGD Nederland. Een overdaad aan antibiotica veroorzaakt resistente bacteriën, die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Organisaties van veeartsen en boeren hebben weliswaar reductiedoelen geformuleerd, maar de controle daarop is afwezig, meent Jos van de Sande, infectieziektespecialist van de GGD.

Morgen praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Bleker van landbouw over dierziekten. "Bleker heeft gezegd dat preventief antibiotica gebruiken niet meer mag", zegt Van de Sande. "Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat controleren. Ik vind dat hij wel erg veel aan de sector zelf overlaat."

Bleker wil dat de landbouw het gebruik van antibiotica dit jaar verlaagt met 20 procent ten opzichte van 2009. In 2013 moet de vermindering 50 procent zijn. De daling is belangrijk, omdat het aantal resistente bacteriën groeit. Dit wordt ten dele toegeschreven aan de landbouw. Infecties bij mensen zijn daardoor slechter te bestrijden.

Een werkgroep heeft voor de daling een aanpak geformuleerd, maar biedt geen garantie. Voorzitter Jos Werner zei in november: "De wil is er, maar ik wil niet vastzitten aan een getal." Vorig jaar was de daling 12 procent. Daarmee ligt de sector op schema, zo liet de Fidin, de organisatie van fabrikanten en importeurs van diergeneesmiddelen vier weken geleden weten.

Van de Sande is er niet gerust op: "Het zijn globale cijfers en de eerste stappen zijn het makkelijkst. Hoe verder? De humane gezondheidszorg is onvoldoende in staat om risico's in te schatten, omdat gegevens uit de diersector ontbreken. Waarom is niet openbaar hoeveel antibiotica een boer gebruikt en hoeveel een dierenarts voorschrijft? Er zijn grote verschillen. Er zijn voorbeelden van boeren die met minder of zelfs zonder antibiotica werken, maar eerder is ook gebleken dat 5 procent van de veeartsen 80 procent van alle antibiotica voorschrijft. Wees open over wie wat doet."

Volgens GGD Nederland is betere samenwerking tussen de veterinaire en humane gezondheidszorg nodig. Die laatste tak moet meer worden betrokken bij de maatregelen om antibiotica terug te dringen. Bij de bestrijding van de Q-koorts bleek dat goede maatregelen uitbleven, omdat volksgezondheid en landbouw botsen. "Wij moeten tijdig informatie uitwisselen en verbanden leggen", stelt GGD Nederland. "Wij krijgen signalen dat er een toename is van infecties, zoals blaasontstekingen, met resistente bacteriën."

Landbouwbedrijven moeten eigenlijk niet meer uitbreiden zonder strikte voorwaarden, meent Van de Sande. "Bij grote groepen dieren neemt de multiresistentie van bacteriën meestal toe", zegt hij. "Wij zouden eerst meer onderzoek moeten doen op boerderijen met veel dieren: wat betekent dat voor resistentie en voor infectiegevaar?"

Van de Sande wil scherpe eisen en sancties als landbouwbedrijven de doelstellingen niet halen. Hij vreest dat het gebrek aan sancties de reductie vertraagt. "In de pluimveesector is bij snelgroeiende kwetsbare kippen het antibioticagebruik hoog. De boer moet in de concurrentiestrijd overleven. We moeten dieren meer de tijd gunnen om zonder antibiotica op te groeien.Wie dwingt onwillige boeren om de manier van werken te veranderen en over te schakelen op een langzamer groeiend en gezonder ras? De staatssecretaris biedt de agrarische sector te veel vrijheid."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden