Gezondheidszorg krijgt 125 miljoen euro terug

(Novum) - Ziekenhuizen en zorginstellingen krijgen ongeveer 125 miljoen euro terug van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Een in 2003 opgelegde efficiencyheffing wordt teruggedraaid. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) oordeelde eind vorige maand dat de heffing onrechtmatig is.

De zogenoemde efficiencykorting werd in 2003 ingevoerd door het ministerie van Volksgezondheid om 250 miljoen euro te bezuinigen. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) voerde per 1 juli 2003 een jaarlijkse heffing in van 0,8 procent van de tarieven van zorginstellingen. Voor de tweede helft van 2003 werd besloten eenmalig 1,6 procent te heffen.

Het CBB oordeelde dat het CTG geen dubbele heffing mocht opleggen zonder ziekenhuizen en instellingen daarover vooraf te informeren. De rechter oordeelde dat de onrechtmatige heffing moet worden terugbetaald.

De incidentele extra korting van 0,8 procent wordt onder meer terugbetaald aan het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, dat bezwaar had aangetekend. Ook ziekenhuizen en zorginstellingen die geen bezwaar hebben ingediend, krijgen de heffing terug. Volgens het CTG gaat het in totaal om ongeveer 125 miljoen euro.

CTG is een zelfstandige organisatie die op basis van de Wet Tarieven Gezondheidszorg (WTG) tarieven vaststelt voor instellingen in de gezondheidszorg. De zorg heeft een jaarlijkse omzet van ruim veertig miljard euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden