'Gezondheidszorg en onderwijs totaal andere disciplines'

ENSCHEDE - 'Wat betekent spijkers op laag water zoeken?' Nicole (11) kijkt onderwijzeres Marianne Sattler vanuit haar ziekenhuisbed vragend aan. Juf Marianne vindt dat Nicole - door een val van haar paard met een gebroken heup nog minstens zes weken aan bed gekluisterd - het antwoord op die vraag maar moet opzoeken in het spreekwoordenboek.

Nicole mag deze morgen in de ziekenhuisschool van het Medisch spectrum Twente in Enschede dan de enige leerling zijn, de privé-les hoeft niet te betekenen dat juf alles voorkauwt. Het blonde meisje uit groep acht ligt pas een week in het ziekenhuis. Toch krijgt ze al vanaf de eerste dag van opname les op de ziekenhuisschool.

Het is maar de vraag, of dat ook voor toekomstige patiëntjes geldt, als staatssecretaris Netelenbos van onderwijs, cultuur en wetenschappen haar zin krijgt. Zij wil de ziekenhuisschool Oost-Nederland en die van Alkmaar, Emmen, Haarlem, Leeuwarden en Sittard sluiten wegens leerlingengebrek.

Het personeel zou in dienst moeten treden bij schoolbegeleidingsdiensten en namens deze werkgever het onderwijs in de ziekenhuizen voort moeten zetten. Alleen de academische ziekenhuizen (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Maastricht en Groningen) mogen hun scholen houden.

Staatssecretaris Netelenbos schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer, dat deze maatregel geen bezuinigingsachtergrond heeft. Het totale budget is en blijft circa 9,3 miljoen gulden per jaar.

Dat Netelenbos het onderwijs aan zieke kinderen wil reorganiseren, komt door het dalen van de leerlingenaantallen, waarmee vooral de regionale ziekenhuisscholen zich zien geconfronteerd. Doordat de opnameduur steeds korter wordt, zijn er minder leerlingen. En als gevolg daarvan wordt de reistijd voor de leerkrachten onevenredig hoog in verhouding tot het aantal lesuren.

De dertien onderwijskrachten van de ziekenhuisschool Oost-Nederland reizen inderdaad nogal wat af. De school verzorgt het onderwijs voor 70 leerlingen, die in de ziekenhuisbedden liggen in Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer, Winterswijk en Doetinchem. De acht onderwijzers en vier leraren (m/v) pendelen tussen deze scholen op en neer. Ter illustratie: een autorit van Enschede naar Doetinchem duurt ruim een uur.

Volgens het reorganisatieplan van staatssecretaris Netelenbos verandert er in de toekomst voor de zieke leerlingen weinig. Zij blijven gewoon les krijgen, al is daarin een belangrijker taak voor hun eigen school weggelegd. Het personeel van de zes op te heffen regionale ziekenhuisscholen zou echter moeten worden ondergebracht bij verschillende schoolbegeleidingsdiensten (SBD's).

“Voor de ziekenhuisschool Oost-Nederland betekent dit concreet, dat wij over vier SBD's zouden worden verdeeld”, weet directeur Chiel Daanen. “Dat betekent versnippering van kennis en ervaring. Nu kunnen we op elkaar terugvallen en problemen met elkaar bespreken. Binnen zo'n SBD worden we eenlingen, die zich bewegen op een terrein, waar het merendeel van de collega's weinig van af weet”, vreest Daanen.

Bovendien vraagt hij zich af, of het wel zo verstandig is, om de verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan zieke leerlingen primair bij de eigen scholen te leggen. “Die moeten zelf contact zoeken met de schoolbegeleidingsdiensten en een lesprogramma overleggen. Je loopt dan het risico dat sommige scholen dat nalaten.”

Toch hebben de directeuren van de ziekenhuisscholen woensdag in het landelijke directieoverleg besloten om de plannen van staatssecretaris Netelenbos niet op voorhand af te wijzen. Wel willen ze er veranderingen in aangebracht zien.

Daanen: “Het onderbrengen van de ziekenhuisscholen bij schoolbegeleidingsdiensten is niet onze eerste keuze. We willen liever opereren vanuit samenwerkingsverbanden met andere scholen voor speciaal onderwijs. In Twente zou er een cluster kunnen worden gevormd, waartoe bijvoorbeeld ook de school van revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en de school voor ziekelijke kinderen behoort. Verder willen we niet, dat het personeel van de ziekenhuisscholen in de academische ziekenhuizen in dienst komt bij die ziekenhuizen. Die situatie hebben we in het verleden ook gehad en dat werkte niet, omdat gezondheidszorg en onderwijs twee compleet verschillende disciplines zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden