Gezondheidstest moet ziekten eerder signaleren

Delta Lloyd en Ohra gaan een proef doen met vroegdiagnostiek met het doel kanker en hart- en vaatziekten tijdig op te sporen.Slaagt de proef dan zullen deze verzekeringsmaatschappijen de jaarlijkse gezondheidscheck aan al hun verzekerden aanbieden tegen een laag tarief van 190 euro.

De proef begint volgende maand eerst onder de eigen medewerkers van Deltalloyd en Ohra. Daarna volgen twee grote ondernemingen die klant zijn van deze concerns. Daarbij zijn 2000 werknemers betrokken. Om welke bedrijven het gaat kon woordvoerster M. de Bruijn gisteren nog niet zeggen. Pakt de proef gunstig uit dan krijgen alle verzekerden de mogelijkheid zich jaarlijks te laten checken; eerst de werknemers die vallen onder een collectief contract, daarna ook de individueel verzekerden.

Ohra en Deltalloyd zijn in Nederland de eerste verzekeraars die hun verzekerden de mogelijkheid bieden van een gezondheidstest. In de proeffase nemen de verzekeraars alle kosten onvoorwaardelijk voor hun rekening: zowel de test zelf als ook de kosten van een eventueel noodzakelijke behandeling. Na de proef kost een gezondheidscheck 190 euro. Kosten van behandeling vallen dan onder de normale basis- en eventueel aanvullende verzekeringen.

„Het is natuurlijk mogelijk dat de werkgever de kosten van de check voor zijn rekening neemt of dat werkgever en werknemer de kosten delen. Dat is helemaal aan hen”, aldus De Bruijn.

Een tarief van 190 euro is buitengewoon laag. Zonder medische aanleiding is het in Nederland op dit moment niet mogelijk een CT-scan te laten doen. De Bruijn: „Dat kan nu alleen in België of Duitsland, dan ben je minimaal duizend euro kwijt. Een complete gezondheidscheck zonder medische aanleiding kost sowieso minimaal 1500 euro.”

Voor de gezondheidscheck hebben de concerns een overeenkomst gesloten met het Niped Instituut in Amsterdam dat een preventieve aanpak heeft ontwikkeld met de naam Preventiekompas. De check bestaat uit een digitale vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting. Behalve op kanker en hart- en vaatziekten wordt ook getest op stressklachten en depressie.

Ohra-directeur Hugo Keuzenkamp verwacht dat vroegdiagnostiek een ’ware revolutie’ kan ontketenen in de gezondheidszorg dankzij efficiëntere behandelingen, lagere behandelkosten en een hogere kwaliteit van leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden