Gezondheidsraad: vaccinatie leidt niet tot autisme

(Novum) - De vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR-vaccinatie) leidt niet tot autisme. Daar is althans geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden, meldt de Gezondheidsraad donderdag. In 1998 rapporteerden Engelse onderzoekers over acht kinderen bij wie na hun vaccinatie autisme werd geconstateerd.

Sinds 1998 is veel onderzoek gedaan naar een mogelijk oorzakelijk verband, onder meer in Denemarken, Finland, Japan, Groot-Brittannië en de VS. In geen van die onderzoeken is een verband vastgesteld. Tien van de twaalf auteurs hebben hun interpretatie van de gegevens uit 1998 inmiddels ingetrokken, schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat donderdag wordt aangeboden aan demissionair minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD).

De resultaten van één onderzoek maken het zelfs 'zeer onwaarschijnlijk' dat een oorzakelijk verband zou bestaan. In Japan werd de BMR-vaccinatie in de stad Yokohama in 1988 al vrijwel stopgezet vanwege vermeende bijwerkingen. Terwijl de vaccinatiegraad daalde van zeventig naar twee procent, steeg het aantal gevallen van autistische stoornissen. Deze toename is echter mogelijk ook te verklaren door verbeterde diagnostiek en een bredere definitie van autisme.

De Gezondheidsraad heeft geen aanwijzingen dat de BMR-vaccinatie autisme bevordert of versnelt. Het is volgens de raad dus nog steeds belangrijk om alle kinderen vanaf veertien maanden in te enten tegen bof, mazelen en rodehond, waardoor jaarlijks bij veel kinderen ziekte, en in sommige gevallen ook sterfte, wordt voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden