'Gezondheidsraad niet onafhankelijk'

null Beeld anp
Beeld anp

De Gezondheidsraad is niet het onafhankelijke, wetenschappelijk adviesorgaan dat ze zou moeten zijn. De overheid bemoeit zich namelijk met de besluitvorming, waardoor politieke motieven doorslaggevend zijn in plaats van gezondheidswinst. Deze beschuldigingen uit emeritus hoogleraar en kinderarts-infectioloog Ronald de Groot over de besluitvorming rond vaccinatieprogramma's van de raad, waar hij zelf tot voor kort als actief lid in zat.

redactie

'De Gezondheidsraad vergadert in het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid en er zijn altijd ambtenaren van het ministerie bij die vergadering aanwezig. Dat noem ik niet onafhankelijk.' Binnen de eigen gelederen heeft hij deze kwestie naar eigen zeggen regelmatig aangekaart, maar zonder effect. 'Het moet nu eens publiekelijk gezegd worden.'

'Onafhankelijke instelling'

De Gezondheidsraad ontkent met klem 'aan de leiband' van het ministerie te lopen. 'De Gezondheidsraad is een onafhankelijke instelling, dat is bij wet zo en dat is al meer dan een eeuw zo. Onze 170 leden opereren onafhankelijk en transparant, om zo alleen al de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan', aldus een woordvoerder. Dat de raad in het pand van het ministerie van Volksgezondheid zit en dat er ambtenaren van het ministerie bij vergaderingen zitten, doet daar volgens hem niets aan af.

In de tien jaar tijd dat De Groot bij de raad werkte, maakte hij zich onder meer hard om een vaccin tegen het rotavirus te laten opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het virus veroorzaakt ernstige diarree bij jonge kinderen. Ieder jaar worden gemiddeld 5000 baby's met dit virus opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer vijf van hen overlijden zelfs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden