Gezondheid Mobutu baart Parijs zorg

PARIJS (Reuter) - Frankrijk heeft de gezondheidstoestand van de Zaïrese president Mobutu een 'bron van zorg' genoemd.

“Mobutu's gezondheid is een extra bron van zorg in de Zaïrese crisis”, zei gisteren de woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken, Jacques Rummelhardt, een dag nadat Mobutu was opgenomen in een ziekenhuis in Monaco, voor behandeling van zijn prostaatkanker.

Frankrijk is een van de laatste landen die Mobutu nog steunen. De Franse minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette noemde onlangs Mobutu nog “zonder twijfel de enige persoon die kan bijdragen aan de oplossing”. Een woordvoerder van Mobutu zei dat zijn baas mogelijk morgen al weer uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Maar voor het eerst gaf hij toe dat Mobutu behandeld werd. Tot nu toe heette het steeds dat hij routine-onderzoeken onderging.

Terwijl de zorg over Mobutu's gezondheid toeneemt kalft de machtspositie van zijn bewind in Zaïre zelf steeds verder af. De opmars van de oostelijke opstandelingen onder leiding van Laurent Kabila lijkt onstuitbaar. Gisteren leverden driehonderd militairen van het Zaïrese leger in de door de rebellen veroverde stad Kisangani hun wapens in. Een zoon van Kabila zei dat soldaten in kampen een nieuwe opleiding zullen krijgen, en dat zal worden bekeken wie van hen geschikt zijn om mee te doen aan de strijd tegen Mobutu. De opstandelingen hebben hun volgende krijgsdoel bekendgemaakt, Lumubashi, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Shaba, die zeer rijk is aan delfstoffen.

Amerika riep gisteren op tot een bestand. Het maakt zich zorgen over de hulp die de opstandelingen krijgen vanuit de buurlanden Uganda, Burundi, Rwanda en nu ook Angola. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Nicholas Burns, noemde de territoriale integriteit en souvereiniteit van Zaïre verschrikkelijk belangrijk voor de stabiliteit in centraal Afrika''. Burns zei dat Washington met Uganda, Rwanda en Burundi had gesproken over de hulp aan de rebellen. Hij zei dat er nu ook gewapende lieden vanuit Angola Zaïre binnendringen en noemde dat een nieuwe reden tot zorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden