’Gezondheid kinderen kan veel beter’

Baby¿s worden onderzocht op een consultatiebureau in Utrecht. Zijn Nederlandse baby¿s echt zo gezond of is dat schijn? (FOTO ILVY NJIOKIKTJIEN, ANP) Beeld
Baby¿s worden onderzocht op een consultatiebureau in Utrecht. Zijn Nederlandse baby¿s echt zo gezond of is dat schijn? (FOTO ILVY NJIOKIKTJIEN, ANP)

Nederland maakt internationaal goede sier met de gezondheid van zijn kinderen. Maar het verzwijgt de grote problemen, aldus de Leidse hoogleraar Simone Buitendijk. Daar zijn diezelfde kinderen de dupe van.

Allemaal waar: Nederlandse kinderen zijn bij hun geboorte goed op gewicht. Ze worden vrijwel allemaal ingeënt tegen mazelen, polio en andere kinderziektes. En de consultatiebureaus bieden een unieke, laagdrempelige en ook voor allochtonen goed toegankelijke vorm van jeugdgezondheidszorg.

Maar het is niet het hele verhaal, zegt Simone Buitendijk, bijzonder hoogleraar preventieve gezondheidszorg voor kinderen bij het Leids Universitair Medisch Centrum en werkzaam bij TNO.

„In Europa hebben we bijna het hoogste sterftecijfer onder baby’s”, zegt Buitendijk. „Nederlandse kinderen worden steeds dikker en ze drinken veel meer dan hun leeftijdsgenoten elders, met alle gevolgen van dien. En ja, allochtone kinderen en hun ouders kunnen weliswaar heel makkelijk naar het consultatiebureau, maar toch is hun gezondheid een stuk minder dan die van autochtone kinderen. Ze hebben bijvoorbeeld een grotere kans te sterven voor hun veertiende en zijn vaker depressief of angstig.”

In de rapportage over kinderrechten in Nederland, die eerder dit jaar in Genève door het VN-Kinderrechtencomité werd besproken, worden deze problemen nauwelijks genoemd. „Gezondheid en gezondheidszorg kwamen in dat verslag amper aan de orde. Er werd ook niet naar gevraagd, terwijl recht op gezondheid wel een van de fundamentele kinderrechten is.”

Dat is kwalijk, aldus de arts-epidemioloog, want nu wordt Nederland aan andere landen voorgesteld als voorbeeld als het om kinderrechten gaat. Minister Rouvoet maakt er goede sier mee, constateert Buitendijk. „Volgens hem blijkt daaruit dat hij werkt aan de juiste zaken. Maar die tevredenheid is niet terecht.”

Het kan veel beter, aldus Buitendijk, die vandaag op het mede door Rouvoets ministerie georganiseerde congres Jeugd in Onderzoek in Nieuwegein bepleit dat Nederlandse kinderen het recht hebben gezonder te zijn. Neem de aanpak van zwaarlijvigheid. „Bij gemeenten beginnen ambtenaren tegenwoordig te zuchten als je daarover begint. Dat weten we nou wel, is de reactie.” Alleen heeft dat lang niet altijd het gewenste effect, aldus de hoogleraar, die verwijst naar een onderzoek van enkele jaren geleden in Culemborg. „Er zijn daar meer kinderen met overgewicht dan in de regio, en de vraag was: wat wordt er aan gedaan?”

Aan inzet van deskundigen geen gebrek, zo bleek, maar door voordurend langs elkaar heen werkende instanties lieten de resultaten te wensen over.

Buitendijk: „De onderzoekers geven een heel schrijnend geval als voorbeeld: een jongetje dat op tweejarige leeftijd slechte tandjes heeft van te veel zoete drankjes, en op zijn derde al te dik is. De diëtist, de huisarts, de school, iedereen bemoeit zich ermee: maar op zijn tiende jaar heeft hij een body mass index (bmi) van 30, en is hij heel ongelukkig.”

Nederland moet beter zijn best doen voor de gezondheid van zijn kinderen, vindt Buitendijk. Maar dan niet op de dreigende, controlerende manier waarop dat de laatste tijd lijkt te gebeuren.

„We willen alles van mensen weten: hoe vaak gaat u naar McDonald’s, geeft u uw kind weleens een tik? Maar als je wilt dat mensen die vragen eerlijk beantwoorden, moet je eerst een band met ze opbouwen. Pas dan kun je streng zijn. Anders loop je het risico dat ouders straks het consultatiebureau, waar we terecht zo trots op zijn, gaan mijden. Daar zijn die kinderen de dupe van.”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden