Gezonde ziekenhuizen maken winst

Ziekenhuizen moeten meer winst maken om te overleven, bleek deze week uit een onderzoek. Drie deskundigen vertellen waarom.

Uit een onderzoek van adviesbureau SiRM blijkt dat veel ziekenhuizen niet genoeg winst maken om op langere termijn te overleven. Het feit dat ziekenhuizen sowieso winst maken, roept veel reacties op.

De vrees bestaat dat ziekenhuizen geld verdienen over de rug van de zieken en dat zorg onbetaalbaar wordt. „Het is te gek voor woorden dat ziekenhuizen worden afgerekend op hun winstcijfers”, reageert A.W. Weissman uit Hengelo op de internetpagina van Trouw. „Wanneer er winst wordt gemaakt, gaat dat over de rug van de patiënt.”

Volgens Atie Schipaanboord van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie zal daar juist geen sprake van zijn. Als ziekenhuizen voldoende winst maken, zullen zij dat geld weer investeren in de zorg. „Winst verdwijnt niet in de zakken van bestuurders”, stelt Schipaanboord. „Winst zal juist ruimte creeren om de zorg te verbeteren.”

De invoering van de marktwerking in de zorg heeft volgens Schipaanboord inzichtelijk gemaakt wat precies de kosten van de zorg zijn en hoe het geld besteed wordt.

Ziekenhuizen zullen onderling de strijd moeten aangaan om de gunst van de patiënt. Dat heeft tot gevolg dat ziekenhuizen zich meer gaan specialiseren. Schipaanboord: „Het is onnodig dat elk ziekenhuis alle specialismen in huis heeft. Wat van belang is, is dat de basiszorg, zoals huisartsen, dicht bij mensen blijft. Als ziekenhuizen meer specialiseren, kunnen ze bijvoorbeeld investeren in voorzieningen voor de familie van de patiënt, zoals de mogelijkheid om te overnachten.”

Professor Wynand van de Ven van de Erasmus Universiteit Rotterdam stelt dat de gezamenlijke winst van ziekenhuizen de komende jaren met miljarden omhoog moet. Om financieel gezond te worden, dient het eigen vermogen de komende jaren te stijgen naar 10 tot 25 procent van de omzet. Dat is een eenmalige toename van zo’n twee miljard euro.

Van de Ven vindt het geen zorgwekkende ontwikkeling dat ziekenhuizen financieel risico lopen in een concurrerende markt. „In het oude systeem kregen ziekenhuizen een vast budget, ongeacht hun prestaties. Er waren geldtekorten en wachtlijsten. Nu moeten ze onderling concurreren en een financiële buffer opbouwen.” Daar zal de burger van profiteren, denkt ook hijn. „In dit systeem volgt het geld de patiënt. Ziekenhuizen moeten inspelen op de voorkeuren van de klant, anders komt die niet meer terug.”

De noodzaak om voldoende winst te maken, ervaart ook Hugo Keuzenkamp, directeur van het Westfriese Gasthuis. Dat ziekenhuis maakte vorig jaar negen ton winst op een omzet van 130 miljoen euro. „Als in Den Haag wordt bedacht dat we jaarlijks zes ton aan opleiding moeten uitgeven, komen we meteen in de problemen. We moeten dus erg ons best doen om geld te besparen door efficiënter te werken en meer te verdienen door de patiënt te behagen. De patiënt plukt daar de vruchten van in de vorm van snellere doorstroming en beter ziekenhuiseten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden