Gezonde oudere wil geen griepprik

Vaccinatiegraad is licht gedaald

De belangstelling voor de gratis griepprik daalt, maar minder hard dan verwacht. Het waren vooral gezonde ouderen, tussen de 60 en 65, die de oproep van hun huisarts onbeantwoord lieten.

Dat blijkt uit de monitor 2011 van het nationaal programma grieppreventie, in opdracht van het RIVM uitgevoerd door IQ healthcare, een onderzoeksinstituut van het UMC St. Radboud. In totaal komen in Nederland zo'n vijf miljoen mensen voor vaccinatie tegen de seizoensgriep in aanmerking, vaak omdat ze ziek zijn, een verminderde weerstand hebben of omdat ze zestig jaar of ouder zijn. "We zagen in 2011 een lichte daling in vaccinatiegraad", zegt Jozé Braspenning, onderzoekster van IQ healthcare. "De daling is ruim 3 procent, van 68,9 naar 65,7 procent." Braspenning spreekt over een beperkte daling, in lijn met de trend die zich al enkele jaren voordoet.

Die beperkte daling is opmerkelijk. Vorig jaar december meldden huisartsen nog dat de vaccinatieronde voor veel minder aanloop in hun praktijk had gezorgd.

Een mogelijke verklaring daarvoor was het felle, in de media breed uitgemeten debat over nut en noodzaak van de griepprik, aangezwengeld door een artikel in vakblad Geneesmiddelenbulletin en de kritische huisarts Hans van der Linde.

Maar nu alle gegevens uit de computers van de huisartsen zijn verzameld en geanalyseerd, is 2011 volgens Braspenning niet een uitzonderlijk jaar. "Eigenlijk zie je dat in alle groepen sprake is van een bescheiden daling in de opkomst en vaccinatiegraad. De groep die er in 2011 nog het meest uitspringt, is die van ouderen tussen 60 en 65 jaar die alleen op basis van hun leeftijd worden opgeroepen voor de griepprik. Bij hen was de daling vorig jaar 8,5 procent."

Deze groep, relatief gezond want niet lijdend aan een lichamelijke ziekte, was al van meet af aan minder enthousiast voor de preventieve griepprik. Toen zij in 2008 voor het eerst in aanmerking kwam voor de gratis griepprik, maakte daarvan slechts de helft gebruik.

Ondanks de jaar-in-jaar-uit dalende vaccinatiegraad vindt Braspenning dat de vaccinatiegraad in Nederland nog steeds hoog is.

"In 2010 was de vaccinatiegraad ruim 70 procent, vorig jaar bijna 66. Ik denk dat je in Nederland nog steeds kunt spreken van een redelijk goede opkomst, zeker in vergelijking met andere Europese landen, waar de vaccinatiegraad vaak 10 tot 30 procent lager is."

NEDERLAND 8 Coutinho: Huisarts is sleutel tot succesvolle griepcampagne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden