Gezonde leefstijl loont bij diabetes

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit weer terug naar de apotheek.

Edwin Kreulen

Dat is de inzet van de stichting 'Voeding leeft' en twee zorgverzekeraars die vandaag, een dag voor Wereld Diabetes Dag, bekendmaken dat ze een proef met deze aanpak uitbouwen. Voor de proef 'Keer diabetes type 2 om' zijn negen mensen een half jaar lang begeleid. Deze meest voorkomende vorm van de ziekte heette vroeger in de volksmond 'ouderdomsdiabetes', maar rukt inmiddels ook op in jongere leeftijdsgroepen. Nu hebben 800.000 mensen de diagnose diabetes, over zestien jaar zijn dat er naar verwachting anderhalf keer zo veel.

De groep van negen werd begeleid door diëtisten, coaches maar ook door koks. Doel was om hen allereerst anders te laten eten. Niet alleen gezonder en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker: wie lekker eet, houdt dit immers langer vol.

Bij alle negen deelnemers daalden de bloedsuikerwaarden weer. Een van de deelnemers, die al was aangewezen op de insulinespuit, heeft deze inmiddels niet meer nodig.

Artsen zijn gericht op symptoombestrijding
"We zeggen niet dat mensen kunnen genezen en dit is ook geen definitief bewijs voor deze aanpak", zegt Martijn van Beek van de stichting Voeding Leeft, die de waarde van andere eetgewoonten bij ziektes propageert. "Het ondersteunt wel de onderzoeken die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door, die zijn toch gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop."

Klanten van zorgverzekeraar VGZ kunnen een bijdrage krijgen in de kosten van deze groepsaanpak en Friesland Zorgverzekeraars gaat bijdragen aan een vergelijkbaar project. "Uiteindelijk zien wij natuurlijk graag dat alle verzekeraars begrijpen dat je beter dit kunt betalen dan jarenlang dure medicijnen", zegt Van Beek. Hij laat zich bij de proef adviseren door artsen van onder meer het Leids UMC.

Patrick Schrauwen, hoogleraar in Maastricht, gespecialiseerd in diabetes en geen adviseur van de stichting, denkt dat leefstijladviezen een veel grotere rol kunnen spelen. "Niet alleen in de preventie van diabetes, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zich doorontwikkelt en dat mensen aangewezen zijn op zwaardere medicatie. Zeker in de eerste fase van de ziekte, of wanneer men bijvoorbeeld net insuline neemt."

Te lang is volgens Schrauwen gedacht dat beweging bij diabetici alleen zin heeft als mensen ervan afvallen. "Maar daarnaast kan beweging ervoor zorgen dat de spieren suiker beter opnemen."

Ook voedingsadviezen hebben een groot effect, hoewel Schrauwen iets anders denkt over het vermijden van koolhydraten. "Voor diabetici geldt net als voor anderen dat het belangrijkste is gevarieerd te eten, en niet te veel." En het is van groot belang dat mensen de nieuwe leefstijl volhouden. "Men moet toch meer moeite doen dan een pilletje slikken."

Trouw-abonnees lezen vandaag in de krant een interview met Jeroen van der Werff, die met succes het programma 'Voeding leeft' volgde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden