Gezonde eieren

Wat is gezond? Millennialang begon de mens de dag met een eitje. Niet voor niets is de kip het eerste dier dat bij ons in huis kwam wonen; de oude Mesopotamiërs al aten graag kloek en aanstaand kuiken, liefst zacht gekookt, liefst elke ochtend.

Mooie tijden. Helaas kwamen onze dokters erachter dat die domme kippen verkeerde vetten in hun dooiers stopten: cholesterol. Niet meer eten jongens, in elk geval niet vaker dan drie keer per week. Jammer, jammer, want elke dag zo'n fluwelig schaaltje op de ontbijttafel, vol smakelijke witten en gelen, dat heeft toch wel wat.

Zou het geen idee zijn om een ei te fabriceren dat juist goede vetten tot ons brengt?

Jawel, dat is een goed idee, dat is het Ei van Columbus. En zo heten dan ook de eieren die Belovo uit België op de markt brengt: het Columbus-ei. Borrelend van organisch selenenium, overlopend van de vitaminen, ramvol omega-drie vetzuren. Verkrijgbaar bij een reeks van kleinere supermarkten.

Zoveel rumoer wekt wantrouwen. Hoe zat het ook alweer met dat omega-drie? Vetzuren met lange ketens, aanwezig in vooral vette vis, onmisbaar voor mens en knaagdier die het zelf niet aan kunnen maken. Het helpt tegen dikke-darmkanker en hartaanvallen. Goed spul dus. En wij krijgen er veel te weinig van binnen, zoals voedingsdeskundigen tot vervelens toe vermelden. Eet meer vette vis zoals haring en zalm, zeggen zij. Want daar zit het in. Twee keer per week zou genoeg moeten zijn voor een lang en gezond leven.

Gezond dus, een ei waar dergelijke stofjes in zitten. Maar hoe komt dat gezonde vet nu precies in het ei?

Van nature, zegt Jetze Wijnia, Nederlands licentiehouder van het Columbus-ei. Wilde kippen aten volop groene groenten, hier en daar een wurmpje en eventueel beschikbaar graan; zij kregen de gezonde vetten met de paplepel ingegoten. De moderne industrie-kip daarentegen eet vooral maïs, dat goedkoop is en een leuk kleurtje geeft aan de dooier. Maar omega-drie, ho maar.

Belovo doet dat anders. Belovokippen krijgen groenvoer en natuurlijke granen, die de kip aanzetten tot het maken van natuurlijke eieren.

Dat is een mooi verhaal voor aan de ontbijttafel. Schadelijke eieren worden gezond.

En het kan nog gezonder, zegt Jan van Esch, voedingsdeskundige bij Kwetters Eieren, producent van een concurrerend ei: hun Ei-vita, dat verkrijgbaar is bij Albert Heijn. In zijn eieren zit niet zomaar ordinaire omega-drie vetzuren, nee, zij bevatten de beste van alle: het DHA. Dat is de top, beter kan niet. DHA komt uit algen, de enige organismen op aarde die het maken. Mekker voert zijn kippen deze gezondernij, en de kippen stoppen het rechtstreeks in de dooier. Die algen maken de eieren duurder dan de eitjes van Columbus: euro1,69 tegenover euro1,59, maar ja, ze zijn dan ook beter.

Dat valt nog te bezien, reageert Jetze Wijnia weer. ,,Onze eieren brengen weer veel meer evenwicht in de verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren.''

Jaja. Gooi maar in de bekende pet. Hoe gezond zijn die vitale eieren nu eigenlijk? Het Voedingsbureau, bij uitstek deskundig op dit gebied, doet er wat zuinigjes over. Zeker, gezondheidseieren kunnen helpen bij het gezonde leven. Maar er zit ook cholesterol in, en dat werkt juist averechts op de gezondheid. Ook gezondheidseieren moeten niet vaker dan drie keer per week op de ontbijttafel verschijnen.

Tja. Voor de ei-verslaafde is het een oplossing. Voor anderen is het misschien een idee om drie keer per week een harinkje te nemen. Bij het ontbijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden