Gezocht wegens genocide, herkozen als president

Omar al-Bashir wint de verkiezingen in Soedan, met 94 procent van de stemmen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Soedanese president Omar al-Bashir is met 94 procent van de stemmen herkozen in zijn ambt. Ondanks een aanklacht wegens oorlogsmisdaden en verschillende opstanden en burgeroorlogen zit hij al 25 jaar in het zadel. "Dit is een les van de Soedanezen voor de wereld in ethiek, een les in integriteit", sprak Al-Bashir zijn aanhangers toe.

Het hoofd van de Kiescommissie, Mokhtar al-Assam, maakte de uitslagen gisteren bekend. Berichten dat de opkomst erg laag was noemde hij 'onjuist'. De opkomst was 46,4 procent. Met 34,48 procent was zij het laagst in de hoofdstad Khartoem en met 66,1 procent het hoogst in de oostelijke deelstaat Kasala.

Er waren in totaal bijna dertien miljoen stemgerechtigden. Al-Bashir kreeg 5,58 miljoen stemmen. Aan de verkiezingen namen nog twaalf andere kandidaten deel, die nagenoeg onbekend waren bij het publiek.

Al-Bashir kwam in 1989 door een islamistische staatsgreep aan de macht en regeert sindsdien volgens een unieke en keiharde oorlogsstrategie. Die leidde tot afscheiding van Zuid-Soedan in 2011, en ook in het oosten en westen tot ernstige, slepende conflicten waarvan steevast de burgerbevolking slachtoffer werd.

Al-Bashir is bijzonder succesvol in het beperken van opeenvolgende VN-vredesmissies in zijn land, die zo goed als zinloos zijn en het geweld niet kunnen stoppen. Toen Darfur missie Unamid in het najaar een massaverkrachting door regeringssoldaten in het dorp Tabit wilde onderzoeken, dreigde hij Unamid het land uit te zetten.

Al-Bashir is het enige zittende staatshoofd dat door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is aangeklaagd voor volkenmoord. De aanklacht slaat op het conflict in Darfur, waar driehonderdduizend mensen zijn omgekomen en twee miljoen ontheemd geraakt door het geweld waarmee Bashir heeft gereageerd op een gewapende opstand.

De oppositie erkent de uitslag niet. Zij boycotte de verkiezingen omdat die niet waren georganiseerd door een regering van nationale eenheid. De oppositie riep de bevolking opnieuw op de rijen te sluiten om Al-Bashir ten val te brengen.

Weinig mensen in Soedan liepen warm voor de verkiezingen, die toch niet geheel onbelangrijk waren. Om niet naar het ICC in Den Haag te worden gestuurd moet Al-Bashir aan de macht blijven. Ook moet hij op zijn minst de schijn van legitimiteit ophouden om na de afscheiding van het olierijke Zuid-Soedan buitenlandse hulp en investeringen te kunnen aantrekken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden