Gezocht: veilige app voor artsen

Twijfel over dat vlekje op een röntgenfoto? Een app naar een collega-arts kan helpen. Het klinkt onschuldig, toch mogen artsen en verpleegkundigen WhatsApp niet meer gebruiken voor het versturen van foto's of video's van patiënten, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens . Medische gegevens zijn niet veilig op de servers van de berichtenapp, aldus de privacywaakhond. Hans Flu is vasculair chirurg en werkt aan een app om veilig en snel informatie met collega's te delen.

Waarom gebruiken artsen WhatsApp?

"Stel, er komt bij mij een patiënt met een gekke wond. Maar de specialist die ik wil raadplegen, werkt in een ziekenhuis aan de andere kant van Amsterdam. Via WhatsApp kan ik hem een foto sturen. Die kan meteen helpen bij het stellen van een diagnose en de beslissing over opereren."

Maken al uw collega's er gebruik van?

"Uit onderzoek van artsenfederatie KNMG blijkt dat ruim 40 procent van de artsen in Nederland WhatsApp gebruikt voor het werk. Volgens buitenlandse onderzoeken doet zelfs 65 procent van de artsen en verpleegkundigen dat."

Hoe zijn de regels voor het versturen van medische gegevens?

"Een arts heeft toestemming van de patiënt nodig als hij medische gegevens doorstuurt. Hij gaat prudent om met het elektronisch patiëntendossier, maar stuurt tegelijkertijd gevoelige patiënteninformatie door naar Facebook, dat eigenaar is van WhatsApp en in het verleden privacy- en beveiligingsproblemen heeft gehad. Dat wil de privacywaakhond niet meer en dat begrijp ik. Er is trouwens een uitzondering. Als het leven van de patiënt ervan afhangt, mag de arts het wel."

Waarom mag WhatsApp niet meer worden gebruikt?

"Foto's of video's die met Whats-App worden verstuurd, kunnen de identiteit van de patiënt onthullen. Ook als alleen een knie te zien is. Met de datum, het tijdstip, het IP-adres en de naam van de arts is te achterhalen van wie de knie is. De foto staat ondertussen op de smartphones van de artsen, in cloud-opslagdiensten en op de servers van Facebook, waar ze onvoldoende worden beveiligd."

En nu hebt u de oplossing?

"Artsenorganisatie KNMG raadt het gebruik van WhatsApp door artsen af. Maar ze beseffen dat ze niet kunnen controleren of artsen de berichtenapp wel of niet gebruiken. Daarom moet er een veilig alternatief komen, gratis en specifiek voor artsen. Dat moet dan wel door iedereen gebruikt worden, zoals dat ook met WhatsApp het geval is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden