Gezocht: Sponsors voor restauratie Colosseum

Francesco Giro, staatssecretaris van cultuur, draait er niet om heen. „Dit is een moeilijke periode. We hebben weinig geld. Alle ministeries moeten bezuinigen, dus ook het ministerie van cultuur. We moeten wel hulp aan particulieren vragen.” De Italiaanse overheid zit diep in de schulden; er moet aan alle kanten worden bezuinigd. Vandaar dat allerlei manieren worden bedacht om minder geld uit te geven. Eén van die manieren is het aantrekken van sponsors voor de restauratie van het bekendste monument van het land.

Het Colosseum is een imponerend bouwwerk van tweeduizend jaar oud. Drommen toeristen bewonderen de arena en beelden zich in hoe gladiatoren, christenen en wilde beesten er bloedig aan hun einde kwamen. Zij hebben geen oog voor de plafonds in de gangen die zwart zien van de aanslag, de vloeren die vol scheuren zitten, het onkruid dat tussen de stenen groeit en het hekwerk dat nodig vernieuwd moet worden. De kenners zien dat wel en weten dat het Colosseum hard een grote opknapbeurt nodig heeft. Kosten: 25 miljoen euro.

Deze week staan er advertenties in binnen- en buitenlandse kranten waarin de Italiaanse overheid sponsors oproept zich te melden. „Ze mogen hun logo op de toegangskaartjes drukken van de vijf miljoen mensen die het monument elk jaar bezoeken. Ze krijgen de exclusieve rechten over de beelden van de restauratie en ze mogen in beperkte mate reclame maken op het Colosseum zelf”, legt staatssecretaris Giro uit.

Heeft Italië, toch de derde economie van Europa, dan zelf niet eens 25 miljoen om zo’n belangrijk symbool op te knappen? Giro: „Die hebben we wel, maar we moeten al zo veel spenderen. We moeten geld uitgeven aan Pompeï, aan het Uffizi-museum in Florence), aan het onderhoud van het Colosseum, aan Milaan, aan Palermo, aan Napels, aan Venetië, aan het hele land!”

Naast sponsoring heeft de regering nog een manier gevonden om de uitgaven te verminderen: het op grote schaal van de hand doen van staatseigendommen. Ze moeten worden overgeheveld naar regionale, provinciale en gemeentelijke overheden die hen vervolgens mogen verkopen of exploiteren. Met de omstreden overhevelingsoperatie zal een gedeelte van de schulden van zowel Rome als de lokale overheden worden afgelost.

Het Bureau voor Staatsbezit heeft een voorlopige lijst opgesteld van 12.000 bezittingen die samen een waarde van zo’n 3,5 miljard euro hebben. De definitieve lijst wordt in december verwacht. Het gaat om de meest uiteenlopende zaken: van voormalige kazernes en gevangenissen en in onbruik geraakte vliegveldjes tot eilanden, magazijnen, vuurtorens, stukken kust, kloosters en historische palazzi.

Hoeveel geld er met de operatie wordt bespaard is nog onduidelijk. Veel burgemeesters hebben de lijst door geplozen en concluderen dat het lang niet allemaal mogelijk winstgevende eigendommen zijn. Sommige zijn nauwelijks te exploiteren en kosten een vermogen aan onderhoud. Sergio Chiamparino, burgemeester van Turijn en voorzitter van de Vereniging van Gemeenten: „Er zijn bezittingen die eerder een last dan een mooie investeringskans zijn.”

Milieugroepering Legambiente is bezorgd. Van voorzitter Vittorio Cogliati Dezza mogen er best kazernes en mijnen worden verkocht, maar hij vreest voor landschappen en uitzichten. „Langs de kust en bij natuurgebieden is tot nu toe gebouwd waar gebouwd mocht worden. De gemeenten zijn allemaal blut en zullen stranden en groene gebieden willen verkopen. Particulieren zetten daar dan vakantiehuizen en hotels neer. Waarom zouden ze die bezittingen anders van de gemeente kopen?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden