Gezocht: schaap met vijf poten

Jaarlijks zoeken ruim zestig net afgestudeerde predikanten een gemeente. Dat is niet eenvoudig, want gemeenten stellen hoge eisen aan 'hun' dominee.

Een grote stad, of een kleine gemeente ergens in Zeeland: het maakt Hans van Rumpt (46) niet uit waar zijn toekomstige kansel staat. "Ik kan gewoon niet wachten om in een eigen gemeente in Gods wijngaard aan de slag te gaan."

Jaarlijks gaan in Nederland ruim zestig afgestudeerde predikanten op zoek naar een aanstelling als dominee. Tegelijkertijd gaan ongeveer negentig dominees per jaar met pensioen. Ruimte genoeg dus voor de kersverse predikanten. Toch?

Dat valt tegen. Sjaak Verwijs, directeur van de Bond van Nederlandse Predikanten: "De meeste gemeenten hebben door een terugloop in het aantal leden, weinig te besteden. Vooral de kleinere dorpen hebben hier last van. Hierdoor kunnen ze slechts een parttime dominee betalen."

Daarbij hebben gemeenten flink wat noten op hun zang, Ze stellen hoge eisen aan hun ideale dominee. "Gemeenten gaan op zoek naar het schaap met de vijf poten", vertelt Gerrit van Meijeren, predikant en projectleider bij de Mobiliteitspool, een 'uitzendbureau' van de Protestantse Kerk in Nederland voor pas afgestudeerde predikanten. Dat maken de vacatures op de website van de PKN meer dan duidelijk. Zo moet degene die predikant wil worden bij de kerk 'De Morgenster' in Capelle aan den IJssel, van goeden huize komen. Hij of zij moet niet alleen 'inspirerend, enthousiasmerend en pastoraal betrokken' zijn. Maar ook: 'toegankelijk voor iedereen, actief meedenkend en mondig'. O ja, en organisatorische kwaliteiten zouden ook goed van pas komen, gezien de fusie die in het verschiet ligt met de naastgelegen kerkgemeente.

Van Meijeren: "Gemeenten zouden moeten kiezen in hun profielschets. Soms staat er in een advertentie dat de gewenste predikant zich vooral moet focussen op het betrekken van jonge mensen bij de kerk. Maar dan wordt er vaak ook van ze verwacht dat ze er helemaal zijn voor de ouderen binnen de gemeenschap. Ze maken het op deze manier wat ingewikkeld voor beginnende dominees."

Pas afgestudeerde predikanten doen er gemiddeld een half jaar tot een jaar over om een aanstelling bij een geschikte gemeente te vinden, schat Van Meijeren. "Houd er rekening mee dat alleen de beroepingsprocedure, (het kerkelijk sollicitatieproces, red.) soms al een half jaar in beslag kan nemen."

Trouw volgt Petra de Nooy, Hans van Rumpt en Lennart van Berkel het komende jaar tijdens hun zoektocht naar 'hun gemeente'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden