Interview

Gezocht: raadsleden uit bedrijfsleven

De raadszaal van de gemeente Rotterdam. Beeld ANP

Rotterdam wil voor de gemeenteraad meer leden met banden met grote bedrijven. Er is meer expertise nodig voor grote projecten in de stad.

Als raadslid werk je je drie slagen in de rondte naast je gewone baan en er is altijd het risico dat je door de zijdeur moet vertrekken. Niet zo gek dat het moeilijk is raadsleden te vinden.

Maar goede raadsleden zijn harder nodig dan ooit, zegt de Rotterdamse raadsgriffier Han van Midden. Daarom start de stad een proef om het raadslidmaatschap aantrekkelijker te maken, samen met het ministerie van binnenlandse zaken en het Rotterdamse bedrijfsleven.

Zijn er zo weinig goede raadsleden?

"Integendeel, maar een goed bestuur is een goede representatie van de samenleving. Je ziet nu vaak de actieve 'beroepsburgers' en steeds meer zelfstandigen; weinig mensen met bijzondere expertise of een achtergrond in het bedrijfsleven. Dat is begrijpelijk, omdat het raadslidmaatschap een nevenfunctie is. Het is moeilijk te plannen, ook voor werkgevers. Je bent raadslid op meerdere dagen, midden in de week, en er is een afbreukrisico. Bovendien is de beloning beperkt, al valt dat in een grote gemeente als Rotterdam nog wel mee.

"Daarom hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb en ik het bedrijfsleven gevraagd wat zij vonden van hun rol hierin. In bijvoorbeeld Amerika zitten werkgevers en politiek meer bij elkaar op een stoel. Dat willen wij in Nederland niet, maar het staat hier heel erg los van elkaar. Hun eerste reactie was dan ook: 'Wij bemoeien ons niet met de politiek'."

Moet er dan meer bemoeienis van het bedrijfsleven komen?

"De komende jaren komen er, zeker in Rotterdam, flinke transities aan. De energietransitie in de petrochemische industrie bijvoorbeeld. Je ziet dat de mensen die daarover besluiten los staan van de bedrijven waar het speelt. Een raad moet ook die expertise binnenhalen. Daarom komt er ook een terugkeergarantie bij de bedrijven die meedoen."

U wilt meer mensen van Shell in de raad. Dat roept vragen op over hun onafhankelijkheid.

"Mensen zitten niet namens Shell of een ander bedrijf in de raad. Raadslid ben je altijd op persoonlijke titel en nevenfuncties worden geregistreerd. Bovendien doen de partijen de werving, niet de bedrijven. De partij gaat over de fractiediscipline en transparantie. Als je een last of belang hebt, dan kan het zijn dat je niet mag meespreken of stemmen in het debat. Bedrijven kunnen nu ook al lobbyen bij de politiek. Dat verandert niet als mensen uit het bedrijfsleven raadslid worden. De onafhankelijkheid is één van de zaken die aan bod komt tijdens een seminar op 4 september, waar we de proef officieel starten."

U wilt ook meer geld voor opleidingen.

"Ja, de wachtgeldregeling is een paar jaar terug weggevallen. Niet-herkozen raadsleden zitten de dag na de verkiezingen zonder werk. Daarom kunnen raadsleden het opleidingsbudget dat er is voor bijvoorbeeld debatcursussen, straks ook aanwenden voor herscholing. Anders zijn sommigen na hun raadslidmaatschap overgeleverd aan de bijstand. En ook dat kost de gemeente geld.

"Ook willen we verschillende beloningen voor raadsleden. Die zijn nu nagenoeg gelijk. Bij de Waterfrontenquête, onlangs in Rotterdam, moesten twee van de vijf commissieleden vrijwel al hun vrije dagen opnemen. Als je plaatsneemt in een onderzoekscommissie of enquête, zou de beloning hoger moeten zijn."

De proef in Rotterdam

Op 4 september wordt tijdens een seminar verder gesproken over de Rotterdamse proef, die zeker de hele volgende collegeperiode gaat duren. Op de bijeenkomst wordt onder meer besproken hoe bedrijven werknemers de ruimte kunnen geven om raadslid te worden en hoeveel de beloning tussen actieve en minder-actieve raadsleden mag verschillen. Wie in meer commissies zit, mag ook beter beloond worden, is het idee. Het bestuur van werkgeversvereniging Club Rotterdam, waarbij meer dan tweehonderd bedrijven zijn aangesloten, wil meedoen. De gemeente hoopt dat veel werkgevers uit de achterban aansluiten bij het plan.

Lees ook: Per speeddate op zoek naar nieuwe raadsleden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden