Gezocht: plaats voor 1200 windmolens

Luchtfoto van de Flevopolder met in het landschap de windmolens. Beeld ANP
Luchtfoto van de Flevopolder met in het landschap de windmolens.Beeld ANP

In Flevoland, Groningen en Zuid-Holland staan in 2020 de meeste windmolens. Bijna de helft van alle stroom die op land uit wind wordt opgewekt, zal uit deze drie provincies komen.

Joop Bouma

In de twaalf provincies moeten de komende zeven jaar nog minstens 1200 grote windmolens gebouwd worden. Er staan nu in Nederland naar schatting al ruim 700 windmolens, uitgaand van een gemiddeld vermogen van 3 megawatt per molen. Bij elkaar hebben deze al draaiende turbines bijna 2200 MW aan vermogen.

De provincies moeten voor 1 januari aan de rijksoverheid duidelijk maken hoe ze denken dat in 2020 het totaal van 6000 megawatt aan windenergie kan worden gehaald. Voor een belangrijk deel van de bijna 4000 MW moeten nog nieuwe locaties worden ontwikkeld.

Gemeenten moeten meewerken
De ministers Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) en Kamp (economische zaken) krijgen begin volgende week een aanbod van de provincies. 'De provincies zullen daarin aangeven dat zij in 2020 6000 megawatt aan windenergie op land zullen leveren', zegt Yves de Boer, gedeputeerde in Noord-Brabant. Hij is voorzitter van een werkgroep van provincies die de operatie heeft voorbereid.

Met het bod van de provinciebestuurders is nog maar één hobbel genomen. De twaalf Provinciale Statenvergaderingen moeten zich nog over het plan uitspreken. Ook betrokken gemeenten zullen moeten meewerken aan plannen voor nieuwe windmolenparken.

Voor de provincies drong de tijd. Als ze niet zelf met een plan waren gekomen, had het Rijk de verdeling gemaakt. In 2020 moet 16 procent van de gebruikte energie in Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Nu is dat nog geen 5 procent.

De Boer draagt met zijn eigen provincie 420 MW bij aan het bod aan Den Haag. Hij haalt een groot deel van zijn windmolenprojecten uit het windrijke noordwestelijke deel van Brabant. 'Ik ben met achttien gemeenten in gesprek gegaan en heb gezegd dat we beter zelf met een plan kunnen komen, dan wachten totdat de rijksoverheid met iets komt. Dat is gelukt. We zijn er samen uit gekomen.'

Flevoland levert het meest
Flevoland levert in 2020 het merendeel van de windenergie in Nederland: een kleine 1400 MW, bijna een kwart van het totaal. De provincie wil in 2020 de volledige energievraag met windenergie kunnen opvangen.

Zuid-Holland wil in 2020 minstens 720 MW aan windmolens geplaatst hebben. Op dit moment draait er zo'n 260 MW. De meerderheid van de molens komt in de stadsregio Rijnmond. Ook op het eiland Goeree-Overflakkee komen molens. Daarvoor wordt volgende week een bestuursakkoord gesloten.

De meeste provincies wilden gisteren nog niet zeggen wat hun exacte aandeel wordt in het bod aan de ministers. Ze willen eerst in eigen huis de deal bespreken. Volgende week wordt de exacte verdeling per provincie bekendgemaakt.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland blijven erbij dat er geen nieuwe windmolens meer zullen worden geplaatst, bovenop de 580 megawatt die al waren afgesproken. De provincie zal om die reden ook niet meewerken aan de windplannen van Amsterdam.

Amsterdam in de knel
In Noord-Holland staan inmiddels voor meer dan 300 MW aan windmolens opgesteld. De provincie heeft het einddoel niet bijgesteld in het overleg met de overige provincies. Noord-Holland vindt dat het in de afgelopen jaren voldoende heeft bijgedragen aan windenergieplannen.

Voor Amsterdam betekent dit dat een ambitieus windplan van 250 megawatt aan de rand van de stad wordt geblokkeerd. Maandag vergadert Provinciale Staten in Haarlem over het voorstel van GS om geen nieuwe windmolenprojecten meer toe te staan. De hoofdstad stapt waarschijnlijk naar de rechter als het wordt aanvaard.

Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland verwacht dat Provinciale Staten het windbeleid zullen steunen. 'Er zal dus, buiten de plannen die al in ontwikkeling zijn, niet veel meer bijkomen.' Bond stelt dat de juridische positie van Noord-Holland sterk is nu de provincies gezamenlijk met een plan zijn gekomen. Hij denkt dat Amsterdam weinig kans maakt bij de rechter.

Niemand wilde er meer bij
Volgens Bond is er tussen de provincies 'stevig geknokt' over de verdeling van de megawatts die tot 2020 nog moeten worden opgesteld. 'Niemand wilde er meer bij. Het is een heikele zaak. Maar uiteindelijk hebben alle provincies nu hun deel genomen.'

Volgens de gedeputeerde kwamen na het voorstel om geen nieuwe windmolens meer te bouwen, ruim 100 schriftelijke reacties zijn binnengekomen bij de provincie: precies de helft was voor, de andere helft tegen. 'Dat geeft wel aan hoe lastig dit ligt.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden