Gezocht: nieuwe paralympiërs

Chef de mission André Cats verwacht op Winterparalympics 2018 een nog grotere groep

ELINE VAN SUCHTELEN

'Did not finish'. Het stond zo vaak achter de naam van de Nederlandse paralympiërs dat chef de mission André Cats zich even liet gaan nadat de zoveelste atleet onderuit was gegaan op de piste. De valpartijen bij de Nederlanders zorgden ervoor dat Cats met gemengde gevoelens uit Sotsji vertrok. Trots vanwege het goud van Bibian Mentel die de eerste wintermedaille voor Nederland won op de Paralympics in twaalf jaar. Maar ook teleurstelling omdat een aantal andere medaillekandidaten niet presteerden op het moment dat het moest, waardoor een tweede medaille, zijn doelstelling, uitbleef.

Toch is Cats trots als hij kijkt naar het aantal Nederlanders dat in actie kwam in Sotsji. Dit jaar was de groep met zeven sporters al groter dan ooit tevoren. Dankzij een intensieve lobby van Mentel om snowboarden op het programma te krijgen maakten naast haar nog drie andere Nederlandse talenten hun paralympische debuut op het board. Vier jaar geleden was zitskiër Kees-Jan van der Klooster nog de enige deelnemer voor Oranje. In 2006 kwam in Turijn zelfs geen enkele Nederlander in actie.

Cats verwacht dat de groep paralympiërs de komende jaren alleen maar zal groeien. Naast de deelnemers in Sotsji zijn er volgens hem nog een aantal potentiële toppers hard aan het trainen om zich over vier jaar voor de Spelen in Zuid-Korea te plaatsen. Ook hoopt Cats dat er op de talentdagen van sportkoepel NOC-NSF weer enthousiaste atleten afkomen die afgelopen week op televisie hebben gezien dat je ook met een beperking kunt snowboarden of skiën. Al zal de groep wintersporters altijd kleiner blijven dan de delegatie zomersporters voor Nederland op de Paralympics. Naar de bergen reizen om te trainen doe je nu eenmaal wat minder snel met een handicap.

Mocht de groep paralympische sporters groeien, zal dat vooral in het skiën en snowboarden zijn. Voor de andere disciplines op de wintereditie is in Nederland weinig tot geen animo. De tien paralympische medailles die Marjorie van de Bunt in het langlaufen en biatlon bij elkaar sprokkelde op de Winterspelen van Lillehammer (1994), Nagano (1998) en Salt Lake City (2002) zorgden niet tot meer interesse onder langlaufers met een beperking. Rolstoelcurling wordt in Nederland niet beoefend en in het sledgehockey, een aangepaste vorm van ijshockey, zijn maar zo'n vijfentwintig Nederlanders actief. Wie zich aanmeldt maakt grote kans meteen in het nationale team te komen.

De Russen hadden vier jaar geleden hetzelfde probleem. Een grote zak geld zorgde ervoor dat er op de Spelen in eigen land toch een team kwam hockeyen op de slee met prikstok. In Sotsji haalden de Russen bij hun debuut meteen de finale, die ze verloren van Amerika.

Cats heeft alleen geen schatkist klaarstaan om het nationale sledgehockeyteam, dat in Duitsland competitie speelt bij gebrek aan concurrentie in eigen land, te helpen. Bovendien ontbreekt er in Nederland een ijshockeycultuur die in Rusland wel bestaat. Sporters met een beperking kiezen nog altijd eerder voor de bekendere sporten zoals rolstoeltennis en -basketbal.

Ook als de cultuur er wel is voor een bepaalde sport geeft dat geen garantie voor medailles. Zo stond priksleeën, een variant op schaatsen, tussen 1980 en 1998 vijf keer op het paralympische programma. De sport waarbij atleten zich zo snel mogelijk op een slee op ijs vooruit moeten prikken met een stok werd gedomineerd door Noren en Japanners, niet door Hollandse schaatsfanaten.

Voorlopig moet Cats het dus hebben van de sneeuwliefhebbers. Het hoofd van de paralympische equipe hoopt dat de beelden uit Sotsji andere atleten met een beperking enthousiast hebben gemaakt. Dus heb je een droom om van de piste af te racen en mis je een been, arm of zie je slecht? Geen probleem. Cats: "Aan mij zal het niet liggen. Als je ambitie hebt en sportief bent, zijn er mogelijkheden genoeg."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden