Gezocht: nieuwe begraafplaats

De Wilgenhof, een begraafplaats in de Haarlemmermeer, kan er niet meer tegen. Er staat een heus monument, de aula van Gerrit Rietveld, maar ook dàt mag de sluiting van het kerkhof niet verhinderen: zo gauw de vijfde baan op Schiphol in bedrijf komt, zal er geen mens meer op De Wilgenhof begraven worden.

Niet dat er geen levende ziel meer te vinden zal zijn, want een graf bezoeken blijft wel mogelijk. Maar die bezoekers zullen dan wel vaak even moeten slikken, want volgens de woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer zal er zo ongeveer elke twee minuten een vliegtuig over komen. De vijfde baan - althans de taxibaan die naar de nieuwe startbaan leidt - wordt aan de overkant van de weg aangelegd, een meter of twintig van de begraafplaats.

Naar verwachting zal het lawaai van brullende motoren het onmogelijk maken de plechtigheden in de aula met goed fatsoen te volgen. Nog is het niet zo ver, want het duurt nog wel een paar jaar voor die vijfde baan er is. De gemeente Haarlemmermeer zoekt wel al naarstig naar een andere plek voor De Wilgenhof, waarheen desgewenst de familiegraven worden overgebracht. Wie de gedwongen verhuizing van De Wilgenhof moet betalen, staat nog niet vast. Met de beheerders en de luchthaven wordt al een poosje naar een oplossing gezocht, waarbij ook de buurman van De Wilgenhof, de joodse begraafplaats Gan Hasjalom, betrokken is.

“Wij zullen wel last van die vijfde baan krijgen, maar zeker niet de begraafplaats sluiten”, zegt woordvoerder L. Schloss. “Op Gan Hasjalom is nog veel ruimte over. Wij begraven naast elkaar, en er zijn nog veel mensen die op de gereserveerde plekken naast hun familie begraven willen worden.”

Ook voor de joodse begraafplaats wordt een nieuwe plek gezocht, maar verplaatsing van familiegraven staat de joodse wet niet toe. Omdat de meeste betrokkenen, leden van de liberaal-joodse gemeente, in Amsterdam-Buitenveldert of Amstelveen wonen, had het bestuur zijn oog op twee hectare grond in Ouderkerk laten vallen, maar Ouderkerk wil die grond niet verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden