Gezocht: judoka's met passie

Er dreigen grote gaten te vallen in topsportprogramma Nederlandse judobond

ROB VELTHUIS | ISTANBUL

Er is een tekort aan bevlogen judoka's. Met de toenemende schaarste onder hen dreigen grote gaten te vallen in het topsportprogramma van de judobond.

Bevreesd voor de nabije toekomst zegt technisch directeur Cor van der Geest niet te zijn, zelfs nadat op de tegenvallende wereldkampioenschappen van vorig jaar een teleurstellend EK volgde. Twee medailles in Tokio waren vorig jaar onder het mondiale gemiddelde dat men de laatste twee decennia gewend is. De oogst van Europees goud en zilver vorige week in Istanbul was in combinatie met twee dagen van louter snelle uitschakelingen ontluisterend.

Oudgediende Edith Bosch redde de eer door uit een lichamelijk en mentaal dal te klimmen met aloude vechtlust. 'Reserve' Anicka van Emden liet met zilver zien uit de schaduw van de geblesseerde Elisabeth Willeboordse te kunnen komen. Door de blunder van Henk Grol viel er verder weinig hoopvols op te tekenen. Integendeel.

In 1990 keerde een Nederlandse judoploeg voor het laatst met maar twee prijzen terug van een EK. Destijds wonnen Monique van der Lee en Monique Aarts brons. Dat was de ontluiking van een gouden periode voor het judo die in 2008 in Peking uitmondde in vijf olympische medailles.

Natuurlijk kon een blessuregolf als excuus worden aangevoerd voor de schamele vertoning in de Abdi Ipeckihal. Maar het grote aantal zware kwetsuren onder de medaillekandidaten openbaart hoe smal en dus kwetsbaar de echte top is. Van der Geest wijst er terecht op dat na Peking grootheden als Mark Huizinga, Deborah Gravenstijn, Dennis van der Geest en Ruben Houkes stopten. Maar hij moet ook vaststellen dat in veel gewichtsklassen de vooruitzichten mager zijn.

Voor 2012 maakt hij zich nog geen zorgen. Net zo min als over 2016, ook al raakt hij na Londen in Edith Bosch en Elizabeth Willeboordse weer twee boegbeelden kwijt. Voor de periode erna moet het sinds een jaar in werking zijnde programma met steunpunten nieuwe sterren voortbrengen.

Makkelijk is die opdracht niet. "Talent is er zat", stelt Van der Geest vast. "Maar waar zijn de intrinsieke sporters, de mensen die er voor willen leven, die diep vanuit zichzelf de top willen halen? Die missen we. Daarin zullen we talenten moeten opvoeden richting topsport."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden