Gezocht: held in huishouden

Ik heb geluk, ik neem mijn ouders als poetsrolmodel

Vorige week vroeg Nicoline van Doorn welke snelle groeiers u uit de tuin plukt - en eet.

Weerstand

Van de topblaadjes van brandnetel maak ik een thee om weerstand op te bouwen na de winter. Brandnetel kan ook in soep of stampot. Waterkers (ook een bloedzuiveraar) smaakt naar radijs. Robertskruid (alweer een bloedzuiveraar) kan als thee worden gedronken. Smeerwortel (niet innemen!) uitwendig gebruiken tegen blauwe plekken. Een tip: wanneer de bloemetjes van een plant hangen, is de plant meestal giftig. Dus afblijven.

Artina Oppenhuizen

Brandnetelspinazie
Sinds de Tweede Wereldoorlog ben ik 'fan' van brandnetels. Onze grootmoeder leerde ons de toppen van dit waardevolle, ijzerhoudende (on)kruid te knippen. De oogst afspoelen, op een snijplank hakselen. Een uitje in boter glazig fruiten, brandnetels erbij, water eroverheen gieten, een paar minuten laten koken, bloem met koude melk (of water) mengen tot een papje om de brandnetelspinazie te binden. Zout erbij, klaar!

Wilfriede Guépin

Lekker bitter
Door de ijsbergsla meng ik soms zuring, soms jonge halfwitte paardebloemblaadjes of barbarakruid. Lekker bitter, zoals vroeger de lof smaakte.

Veronica van den Brink

Zevenbladpesto
Zevenbladblaadjes, knoflook, olijfolie, walnoten, Parmezaanse kaas, peper, zout (verhoudingen met de natte vinger of van internet) met de staafmixer pureren tot een heerlijke pesto!

Anneke Binksma

Lang, blond en sierlijk wilde ik zijn. Net als Agnetha, zangeres van Abba. Dat ik als dertienjarige bruin haar had, van gemiddeld lengte en nogal hoekig was, maakte voor mijn verlangen niet uit. Idolen evolueren mee met je leeftijd. Als kind was mijn heldin Floddertje van Annie M. G. Schmidt. Onbekommerd smoezelig en smerig zijn, en toch ijsjes krijgen.

Helden. Idolen. Rolmodellen. Mensen die je bewondert, tegen wie je opkijkt en van wie je de kunst van werk en leven afkijkt. Docenten, ouderejaars, vrienden, zangers, schrijvers, ouders, koningin Beatrix. Mensen die goed in iets zijn waar jij ook goed in wilt worden, aan wie je je kunt optrekken, die je keuzes bepalen.

Op allerlei gebieden in het leven laten we ons bezielen door anderen. Alleen - u voelt hem al komen - in zaken van huis en haard is dat soort rolmodellen dun gezaaid. Want wie moeten we navolgen zodra het gaat over vuil bestoken en rotzooi bestrijden? Wie inspireert ons met slimme weetjes en humeurverbeterende blunders? Wie o wie kunnen we op het schild hijsen als held (m/v) in huishoudelijke kwesties, als poetskoning/in? Het huishouden is meestal niet iets waar mensen trots op zijn. We moffelen het er een beetje bij. Toch snak ik naar een topper. Een uitblinker die me inspireert als ik weer eens helemaal geen zin heb de rotzooi hier te lijf te gaan. En dan bedoel ik natuurlijk niet zo'n muffe troel uit de doorsnee televisiereclame. Van zo'n namaakblinkmiep met doek en schort krijg ik jeuk met pukkels. Ik hoef ook echt geen ramenzemende Linda de Mol, stofzuigende Mark Rutte of Yvonne Jaspers die op haar knieën de keuken dweilt.

Alleen, waarom doen leuke, aansprekende publieke figuren altijd of het huishouden iets is voor zombies en achtergebleven types, of dat het gewoonweg niet bestaat? Want kom op, iedereen moet er aan wel eens geloven, zelfs mensen met een poetser, was-/strijkvrouw, personal trainer, dito shopper, ramenwasser of bordenwarmer. Bijvoorbeeld als midden in de nacht de kinderen opeens beginnen te kotsen, op een onbewaakt moment de schone kleren op zijn of wanneer na een feestje het toilet dringend een dweil behoeft.

Eigenlijk heb ik geluk, qua poetsrolmodellen. Ik neem gewoon mijn ouders. Mijn moeder een stevige doordouwer, type niet zeuren, mijn vader een überschone Pietje Precies. Daar heb je wat aan als kind en trouwens ook als volwassene. Daar leer je van wat je wel en ook wat je niet wilt. Hoe doen mensen dat wier ouders viespeuken, luilakken of rommelkonten zijn? Worden dat ook viespeuken? Of juist steriele griezels, imitatiemevrouwHelderders, als in de Petteflet? Moet een rolmodel voor de poets een bekende uit de eigen omgeving zijn of juist een publiek iemand? Gaan we beter boenen door kopieergedrag of eerder door inspirerende woorden? Vertel, wie zijn uw rolmodellen in huis?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden