Gezocht: een herder met vijf poten

AMSTERDAM - Ongeveer honderdvijftig katholieke groeperingen uit alle werelddelen hebben een profiel geschetst van de volgende paus. Aanleiding tot het initiatief zonder precedent vormt het jubileum van paus Johannes Paulus II, die twintig jaar geleden werd gekozen.

De opstellers van het pausprofiel behoren allen tot de progressieve stromingen binnen de rk kerk - uit Nederland onder meer de Acht-meibeweging, de Mariënburgvereniging, Kerk Hardop en Open Kerk; onder de buitenlandse groeperingen: de vereniging van Amerikaanse nonnen, Wir sind Kirche, Nos somos Igreja, We are church, Call to Action en andere.

Uit het wensenlijstje voor de nieuwe herder blijkt niet alleen een verlangen naar het spreekwoordelijke vijfpotige schaap, maar ook de wens dat de nieuwe paus geen kopie wordt van de huidige.

Gewenst:

- kunnen luisteren én preken

- reveil van vrouwenbewustwording erkennen

- verschillen tussen gelovigen respecteren, progressieven en conservatieven verzoenen

- experimenten van onderen stimuleren, evenals een werkelijke dialoog over theologie, moraal en kerkelijk beleid, in het bijzonder het gewijde ambt

- academische vrijheid aanmoedigen, ook in de theologie, en diversiteit van meningen in de kerk koesteren

- de Vaticaanse curie hervormen van overheersing naar dienst

- een man van humor, van de oecumene, van de dialoog met andere godsdiensten, van eenvoud, voor het milieu, de armen, de gerechtigheid, gelijkheid; iemand die net als andere bisschoppen met 75 jaar ontslag krijgt.

In een brief aan de heren kardinalen maken zij hun wensen kenbaar. De kardinalen zullen immers te gelegener tijd de keus moeten maken. De brief herinnert aan de encycliek Ut unum sint, waarin de paus de mogelijkheid oppert over de invulling van zijn ambt na te denken. Volgens de verklaring willen de opstellers dat hun kerk na een millennium van scheiding tussen christenen het volgende millennium wordt gekenmerkt door verzoening en eenheid.

De brief beroept zich op “honderdduizenden die ons gemachtigd hebben u deze verklaring toe te sturen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden