Plein 2

Gezocht: (bij)naam voor het eilandje in de Hofvijver

Hermance Schaepman bij 'haar' Hofvijver. Beeld Trouw
Hermance Schaepman bij 'haar' Hofvijver.Beeld Trouw

Er vallen boeken over de Hofvijver vol te schrijven, wat menig aan Den Haag verslingerde schrijver in het verleden ook heeft gedaan. Terugkerende kwestie in die verhalen is het eilandje middenin de rechthoekige vijver, en dan vooral het feit dat het eilandje geen naam heeft.

Nu is het eiland sowieso omgeven met raadsels, niet in de laatste plaats door de door de eeuwen heen matig bijgehouden ontwikkelingen van de vijver. Duidelijk is wel dat het eigenlijk een opgedirkt duinmeer is, dat nog altijd vanuit Kijkduin wordt gevoed door de Haagse Beek - ter hoogte van de Gevangenpoort stroomt het water via een soort brievenbus de vijver binnen. En duidelijk is ook dat het eiland pas later is ontstaan. Op vroege tekeningen en schilderingen ontbreekt het lapje grond.

In 'Duizend jaren Hofvijver' van wijlen stadskenner en advocaat Leo van Heijningen valt te lezen dat het eilandje in 1633 is aangelegd, om een nogal curieuze reden. 'Vanuit het Stadhouderlijk Kwartier had men over de Hofvijver direct uitzicht op het hooggelegen Groene Zootje, het nationale schavot', schrijft Van Heijningen.

'Weinig verheffend. De beplanting onttrok het enigszins aan het gezicht.' Bloederige taferelen werden de stadhouder door het 'bergje' overigens niet bespaard; de naar het eiland overgebrachte ooievaars kregen het ernstig aan de stok met de broedende zwanen.

Beschermvrouw

Nooit belangrijk genoeg gevonden om er een naam aan te geven - slechts demonstranten en vogels wagen zich er - is het eiland nu de troef van een aantal betrokken Hagenaren. Zij zijn al jaren in de weer om het eiland vernoemd te krijgen naar Hermance Schaepman (1919-2007), oprichtster van de Vrienden van Den Haag.

Die voerden onder meer met succes actie tegen de dreigende sloop van het Kurhaus. Maar de galeriehoudster geldt ook als de beschermvrouw van het beroemde Haagse water. Ze vond de plek 'een van de prachtigste stadsgezichten van de wereld'. "De Hofvijver is kunst", zei ze eens.

Met een petitie probeerden de Vrienden van de Hofvijver, de stichting die het gedachtegoed van Schaepman uitdraagt, in 2011 de geesten te rijpen voor de vernoeming van het eilandje. Ze wezen erop dat de compleet aan Den Haag verknocht geraakte Brabantse een parkeergarage onder de Hofvijver wist tegen te houden en dat ze er meerdere kunstmanifestaties organiseerde. Ze meenden dat het eilandje 'de plek bij uitstek is om haar naam te laten voortleven'.

Zover is het nooit gekomen. De stichting schrijft op haar site in 2011 tot haar grote teleurstelling een afwijzingsbrief van de gemeente Den Haag te hebben ontvangen, 'met als argumenten de vindbaarheid van het eilandje en de veiligheid rond de Hofvijver'.

Voor de Vrienden veranderde dat overigens weinig: zij hadden het eiland een jaar eerder op eigen gezag naar Schaepman vernoemd, het gefabriceerde blauwe naambordje hing al eens in het Haags Historisch Museum.

Koektrommel

Toch blijft het ronduit bijzonder dat uitgerekend een eiland in Den Haag geen officiële naam heeft. Zelfs niet een met een knipoog. Net als Rotterdammers mogen Hagenaren graag een eigenzinnige bijnaam verzinnen voor beeldbepalende gebouwen en plekken in hun stad.

Zo bestaat de Haagse skyline onder meer uit de Vulpen, de Citruspers, het Strijkijzer, de Keukenrol, de Afstandsbediening, de Tieten van Den Haag en het IJspaleis ('Èspalès' in het Hagenees). Verder zijn in de stad te vinden de Koektrommel, de Rode Olifant en de Apenrots.

In een poging na eeuwen het naamloze tijdperk af te sluiten, een oproep namens de redactie: Wat zou volgens u een geschikte (bij)naam zijn voor het eilandje in de Hofvijver? Suggesties: parlement@trouw.nl.

De belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, wekelijks beschreven door de parlementaire redactie van Trouw in de rubriek Plein 2. Andere artikelen vindt u hier: trouw.nl/plein2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden