Gezocht: 85.000 senioren voor vaccinonderzoek

amsterdam – Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zoeken 85.000 65-plussers voor het grootste vaccinatieonderzoek dat ooit in Nederland, en mogelijk zelfs wereldwijd, is gehouden.

De helft van de 85.000 ouderen krijgt een nieuw vaccin tegen de pneumokokken-bacterie, de andere helft een nepprik. De bacterie veroorzaakt onder meer longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

Het gaat om een registratie-onderzoek voor een vaccin van fabrikant Wyeth. Het vaccin (Prevenar) bestaat al veel langer en wordt gegeven aan kinderen. Dit kindervaccin beschermt tegen zeven serotypes van de pneumokokken-bacterie. Het nieuwe vaccin zou bescherming bieden tegen dertien types, waaronder vormen van longontsteking die vaker bij senioren voorkomen.

Wyeth wil het middel wereldwijd registreren en heeft met instemming van de Amerikaanse registratie-autoriteit FDA besloten om met de Utrechtse onderzoekers samen te werken. Het onderzoek wordt alleen in Nederland uitgevoerd en duurt minstens twee jaar.

Zo’n 750 huisartsen zullen uit hun patiëntenbestand 65-plussers selecteren en nadat dezen hebben ingestemd, hen voordragen voor deelneming aan de studie. De artsen krijgen per deelnemende patiënt 50 euro vergoeding, de patiënt zelf krijg niets. De artsen moeten gedurende de twee jaar de onderzoekers op de hoogte houden van het ziektebeloop bij de patiënten.

Volgens onderzoeker Marc Bonten, hoogleraar infectiologie in Utrecht, zitten er aan het onderzoek weinig risico’s, omdat er met het vaccin al jarenlang ervaring is.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht probeert al tien jaar een grootschalig onderzoek naar de werking van een ouder pneumokokken-vaccin van de grond te krijgen, maar kon daarvoor tot dusver het geld niet bij elkaar krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden