Gezinshereniging wordt makkelijker

Teeven versoepelt regels vluchtelingen

De regels voor gezinshereniging worden versoepeld. De strenge aanpak van de afgelopen jaren leidde ertoe dat de overgrote meerderheid van de verzoeken om gezinshereniging is afgewezen.

Dat kwam onder meer doordat bij gezinnen die langere tijd gescheiden van elkaar hebben geleefd - en dat komt uiteraard veel voor onder vluchtelingen - de gezinsband als verbroken werd beschouwd. En als er sprake is van zo'n verbroken gezinsband wordt de aanvraag van een vluchteling om, bijvoorbeeld, zijn kinderen over te laten komen, afgewezen.

Dat gaat veranderen, blijkt uit een brief die staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie (VVD) aan de Eerste Kamer heeft gestuurd.

"Een stap vooruit", zegt René Bruin van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Maar ook broodnodig: dit is in lijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Je mag een gezinsband gewoon nooit als verbroken beschouwen."

Ook Vluchtelingenwerk Nederland reageert "voorzichtig optimistisch" op de aanpassing. "De nieuwe regels zijn vooral goed nieuws voor gezinnen waarvan de IND vermoedt dat zij niet als een gezin leefden op het moment dat de vader of moeder vluchtte." Om dat vast te stellen, worden de gezinsleden uitgebreid verhoord. Op basis van die verhoren komen, zegt Vluchtelingenwerk, vaak vermeende tegenstellingen naar voren waardoor gezinsherenigingen ten onrechte worden afgewezen. Vluchtelingenwerk verwacht dat ook dat nu verandert.

De strengere herenigingsregels stammen uit 2009. Na vermoedens van fraude scherpte toenmalig staatssecretaris Albayrak (PvdA) de regels voor het nareizen van familieleden van vluchtelingen flink aan. Die fraude werd vooral vermoed bij het explosief gestegen aantal aanvragen voor gezinshereniging van Somalische vluchtelingen.

Dat die nieuwe strengheid haar uitwerking niet miste, blijkt wel uit de cijfers. Werd in 2008 nog bijna twintig procent van de verzoeken voor gezinshereniging afgewezen, in 2011 ging er een rode streep door meer dan tachtig procent van de aanvragen.

Mogelijk volgt later deze maand een versoepeling. Nu nog geldt dat gezinnen die voor gezinshereniging in aanmerking willen komen, al in het land van herkomst gevormd moeten zijn. Gezinnen die in een ander land zijn ontstaan, bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp, komen niet in aanmerking voor hereniging. De Tweede Kamer stemt binnenkort over een amendement dat die regel wil schrappen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden