Gezinshereniging voor vluchtelingen gaat te traag door IND-molen

In het asielzoekerscentrum in Amsterdam.  Beeld ANP
In het asielzoekerscentrum in Amsterdam.Beeld ANP

Wettelijk moeten vluchtelingen na zes maanden horen of ze gezinshereniging krijgen. De praktijk is anders.

Gerrit-Jan KleinJan

Vluchtelingenwerk Nederland is verbijsterd dat bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bezuinigd op de afdeling die beslist over gezinshereniging van asielzoekers. Terwijl die afdeling al jaren met een achterstand kampt.

“Wij vinden dit een onbegrijpelijke beslissing in een tijd waarin mensen al langer moeten wachten dan wettelijk is vastgesteld op hereniging met hun gezinsleden – iets dat niet zomaar iets is”, zegt woordvoerder Martijn van der Linden.

In september werd het aantal voltijdbanen bij de afdeling van de IND die over deze dossiers gaat, teruggebracht van 220 naar 185, onthulde het Algemeen Dagblad gisteren. De IND wil een deel van het geld inzetten bij de andere taken van de dienst.

Mede daardoor moeten asielzoekers met een verblijfsvergunning veel langer wachten op de komst van hun gezinsleden naar Nederland dan de wettelijke termijn van zes maanden. De IND heeft gemiddeld 319 dagen nodig om een beslissing te nemen bij een dossier over gezinshereniging. In december lagen bij de organisatie nog 6160 van dergelijke nareisdossiers op een beslissing te wachten. Veel nareizigers komen uit Syrië.

Veel dossiers

“We zien bij ons vaders en moeders met foto’s van hun kinderen huilend bij de balie staan”, zegt Van der Linden. Hij legt uit dat sommige vluchtelingen al meer dan een jaar hebben gewacht voordat een aanvraag tot gezinshereniging mogelijk is. “Dat kan pas nadat hun asielaanvraag is goedgekeurd. In principe duurt dat twee weken, maar dat liep in 2015 en 2016 op tot soms wel een jaar. Je kunt raden wat dat met een gezin doet als dan ook nog de aanvraag voor gezinshereniging bijna twee jaar tijd in beslag neemt.”

De IND-afdeling had eind 2016 veertig extra voltijdbanen gekregen vanwege de vele dossiers. Toen dat aantal in september enigszins was teruggedrongen kon volgens de woordvoerder het aantal extra medewerkers ook weer worden teruggebracht. Het ministerie verwacht dat de IND dit voorjaar de zaak weer op orde zal hebben. Dan moet weer binnen zes maanden een nareisdossier zijn afgerond. “We houden natuurlijk scherp in de gaten of deze belofte wordt nagekomen”, aldus Van der Linden.

Lees ook het verhaal van Yomna, die vorig jaar als 16-jarige Nederland rondreisde om uitleg te geven over de komst van haar familie uit Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden