Gezinshereniging beperken? Niet nodig

Onderzoek Trouw: Alleen Slowakije en Oostenrijk willen nieuwe regels Tegenvaller voor Leers en PVV

CYNTHA VAN GORP EN ROB PIETERSEN

Oostenrijk en Slowakije lijken vooralsnog de enige landen die, net als Nederland, de Europese regels voor gezinshereniging strenger willen maken. Dat blijkt uit een rondgang langs de lidstaten van de Europese Unie. Voor het kabinet is aanpassing van de regels van groot belang omdat de PVV haar steun voor verdere bezuinigingen eraan verbonden heeft.

Slovenië, Bulgarije en Tsjechië vinden aanpassingen niet nodig, al gooit het drietal de deur niet definitief dicht. Wel pleit Slovenië voor een betere samenwerking; niet alleen in woorden maar ook met daden. Tsjechië gaat enkel akkoord met aanpassingen als de lidstaten hun eigen flexibiliteit behouden.

Uiterlijk vandaag kunnen de lidstaten aan Eurocommissaris Malmström (interne zaken) laten weten hoe ze denken over de huidige regels voor gezinshereniging. Hierbij gaat het om legaal in de Unie verblijvende niet-EU-burgers die hun partner of kinderen willen laten overkomen. Minister Leers (immigratie) heeft namens Nederland laten weten dat hij de minimumleeftijd voor huwelijkskandidaten wil verhogen van 21 naar 24 jaar. In Denemarken, dat evenals Ierland en Verenigd Koninkrijk niet onder de richtlijn valt, heeft deze minimumleeftijd volgens hem tot positieve resultaten geleid. Verder wil Leers de huidige inkomenseis verhogen naar 120 procent van het minimumloon (nu: 100 procent).

Uit de rondgang langs de 24 lidstaten die wel onder de richtlijn vallen, blijkt dat Leers alleen op de onvoorwaardelijke steun van Slowakije kan rekenen. Het land stelt geen problemen te hebben met de regels, maar kampt wel met een toename van frauduleuze bruiloften en soortgelijke verschijnselen. Slowakije erkent dat andere Europese landen als Nederland, problemen hebben met de regels en steunt 'principieel' alle inspanningen die misbruik tegengaan, zolang legitieme gezinshereniging mogelijk blijft.

Vorig jaar liet Leers' ministerie al weten dat Oostenrijk in principe voor een strenger beleid is. Waarschijnlijk gaat het verhogen van de leeftijdeis naar 24 jaar Oostenrijk een stap te ver, omdat de grens er juist van 16 naar 18 jaar is gegaan.

Finland, Estland en Litouwen zitten niet te wachten op verandering van de regels. Zweden is bang dat aanpassingen leiden tot ongewenste resultaten. Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben niet gereageerd op vragen van Trouw. Volgens onze correspondenten in Berlijn, Parijs en Madrid is gezinshereniging geen onderwerp van debat. De Belgische krant De Standaard schreef dat het Belgische kabinet de huidige richtlijn niet wil aanpassen.

Eurocommissaris Malmström gaat naar aanleiding van de input die ze krijgt een analyse maken. Daarna beslist ze of ze de Europese richtlijn aanpast. Of een meerderheid van de lidstaten dat ook vindt, is daarbij niet van belang. Wel is het handig als Malmström draagvlak heeft voor die mogelijke aanpassingen. Een nieuw voorstel moet worden goedgekeurd door het Europarlement én de Europese Raad. Voor sommige aanpassingen is een meerderheid genoeg, voor andere is unanimiteit noodzakelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden