Gezina van der Molen krijgt geen straat in Aerdenhout

Burgemeester laat psychische nood van getroffenen prevaleren

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Compassie met een kleine groep Joodse mensen. Dat is volgens Ruud Nederveen, burgemeester van Bloemendaal, de reden waarom het college van b. en w. van Bloemendaal heeft besloten om toch geen straat in Aerdenhout te vernoemen naar Gezina van der Molen. "Het signaal dat deze mensen door een besluit tot vernoeming in psychische nood zouden komen, heeft voor ons de doorslag gegeven."

Gezina van der Molen was tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder die het leven van zeventig à tachtig Joodse kinderen heeft gered. Zij was medeoprichter van de illegale krant Trouw.

Na de oorlog werd zij de eerste vrouwelijke hoogleraar en het eerste vrouwelijke lid van het Permanente Hof van Arbitrage. Maar ze was ook omstreden vanwege de wijze waarop zij als voorzitter van de Commissie voor Oorlogspleegkinderen Joodse kinderen bij Nederlandse pleeggezinnen probeerde onder te brengen. Het achterliggende doel daarvan was, zo luidde het verwijt van Joodse kant, om hen te 'kerstenen'.

Volgens Nederveen heeft het college begin 2013 'na een keurige' procedure besloten om twee straten op het nog te bebouwen Haringbuysterrein in Aerdenhout te vernoemen naar Gezina van der Molen en haar levensgezellin Mies Nolte, die de eerste vrouwelijke wethouder van Bloemendaal was. Bezwaren die daartegen werden ingebracht door Joodse Oorlogskinderen en Joodse Naoorlogse Generatie, vond het college niet overtuigend.

"Het beeld begon pas te kantelen toen we signalen kregen van mensen uit de geestelijke gezondheidzorg die ons wezen op een kleine groep mensen die in hun leven nog de nadelige gevolgen ervaren van de handelswijze van Gezina van der Molen. Dat was voor ons een nieuw feit", zegt Nederveen. "Toen zijn we gaan heroverwegen en hebben we compassie voor rechtlijnigheid geplaatst."

Volgens de burgemeester gaat het om mensen die nog steeds onder behandeling staan wegens traumatische ervaringen door het opgroeien bij niet-Joodse pleegouders. "Die zeggen dus niet: 'Ik vind het niet prettig'. Hun bezwaren liggen veel dieper. Zij zouden in psychische nood komen. We wilden toen niet de ijzeren hein uithangen. Om hoeveel mensen het gaat, kan ik niet zeggen. Maar aantallen zeggen me in zo'n kwestie niets. Al was het er één geweest."

Het besluit neemt volgens Nederveen niet weg dat hij grote bewondering heeft voor de carrière van Van der Molen. "Die staat recht overeind. Ik ben er trots op dat zij een inwoner van Bloemendaal is geweest. Ik heb vorig jaar met volle overtuiging de plaquette op de muur van haar toenmalige woning onthuld, waarop staat dat in die woning in 1943 Trouw is opgericht."

De gemeenteraad van Bloemendaal zal vanavond over het besluit van het college spreken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden