Update

'Gezin Hamas-leider omgekomen bij Israëlische bombardementen'

Palestijnen ontvluchten hun huizen na wat volgens ooggetuigen een Israëlische luchtaanval was. Een kind en een vrouw zouden de eerste burgerslachtoffers zijn sinds de verbreking van de wapenstilstand. Beeld reuters
Palestijnen ontvluchten hun huizen na wat volgens ooggetuigen een Israëlische luchtaanval was. Een kind en een vrouw zouden de eerste burgerslachtoffers zijn sinds de verbreking van de wapenstilstand.Beeld reuters

Een Palestijns kind van 2 en een vrouw waren gisteren de eerste doden nadat er een einde kwam aan het bestand tussen Israël en de Islamitische Verzetsbeweging Hamas. Het zou gaan om de vrouw en dochter van de leider van de militaire vleugel van Hamas.

Dat meldt Hamas. De organisatie spreekt van een doelbewuste aanslag op het leven van 'onze grote leider' Mohammed Deif. Over het lot van Deif zelf meldt Hamas niets.

De vrouw en kleuter kwamen om het leven door een Israëlische luchtaanval, nadat vanuit de Gazastrook raketten waren afgevuurd op Israël.

Volgens Palestijnen heeft Israël gisteren 35 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Een van de aanvallen was op het huis waar het kind en de vrouw verbleven.

Tel Aviv
Volgens Israël zijn al tientallen raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Een van de raketten kwam gisteravond neer in de omgeving van Tel Aviv neer. Het was voor het eerst sinds de gevechten 10 dagen minder hevig werden dat een raket uit de Gazastrook zo ver kwam. De militaire tak van Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Het Israëlische leger heeft burgers tot op 80 kilometer van de Gazastrook opgeroepen schuilkelders open te stellen.

Gesprekken Caïro mislukt
Met het opnieuw uitbarsten van geweld op de Gazastrook, heeft de belangrijkste Palestijnse onderhandelaar in Caïro, Azzam al-Ahmed, gisteren gezegd dat de onderhandelingen over een wapenstilstand in het conflict in de Gazastrook zijn mislukt. De delegatieleden gaan weg uit Egypte.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder zijn onderhandelaars al opdracht gegeven terug te keren. Volgens de Palestijnen heeft Israël de gesprekken met opzet laten mislukken. Volgens Netanyahu is het de schuld van de Palestijnen en hebben zij 'de voortgang van de gesprekken onmogelijk gemaakt'.

De onderhandelingen waren gebaseerd op een totale beëindiging van alle vijandigheden, aldus de woordvoerder van Netayahu. 'Toen in Gaza de wapens weer werden opgepakt was dat niet alleen een schending van de tijdelijke wapenstilstand, maar ook van de afspraak die ten grondslag lag aan de gesprekken.'

null Beeld afp
Beeld afp
Raketten uit Gaza worden onderschept door het afweersysteem van Israël. Beeld reuters
Raketten uit Gaza worden onderschept door het afweersysteem van Israël.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden