Gezien het ongeziene

Het ene rood is het andere niet. Blader terug naar pagina 10, met Edward Thompsons portret van Tiffany Jenkins. Kijk dan op deze twee pagina's. Het haar van Tiffany Jenkins is zichtbaar rood, in deze 'Beeldboek' ziet u 'het ongeziene' van diezelfde Thompson.

De aderen net onder de huid, door radioactiviteit besmet groen (rechts), alles vastgelegd met Kodak Aerochrome Infrared. Die beeldtechniek is niet meer van deze tijd, waarmee Thompsons 'The Unseen. An Atlas of Infrared Plates' meteen een zwanenzang van het onzichtbare wordt.

Thompson gebruikte de techniek veelzijdig. Medisch, documentair (smeltende gletsjers), maar ook hilarisch: hij fotografeerde een Brits dorp waar het zou wemelen van de spoken die hun geheim aan het infrarode filmpje hadden moeten prijsgeven. Er is in de resulterende pastorale helaas geen geest te bekennen.

Het zwaarvervuilde Londen fotografeerde Thompson in 2014 (zie hiernaast). Op de voorgrond staat The London Eye, het reuzenrad waartegenover onlangs de moslimterreur heeft toegeslagen. Thompson geeft de stad haar Theems terug in groen-blauw, en haar weelderige groen in rood.

The Unseen. An Atlas of Infrared Plates

Schilt Publishing

276 blz., euro45.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden