'Gezien en niet onopgemerkt gebleven'

Marthijn Uittenbogaard: Ik wil tegengas geven, tegen de hetze tegen pedofilie. ©BRAM PETRAEUS

DE ZIN VAN: Marthijn Uittenbogaard (1972), bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn. - 'Door een kiertje in de afgeplakte ramen kijkt hij naar de straat, waar zijn buurjongetje loopt. Terwijl hij naar hem loert, staat hij te masturberen.' Dit schrijft Gerard Reve, ik weet niet meer in welk boek.

"Op de mavo moest je tien boeken lezen. Een daarvan was van Reve. Ik was toen nog te jong om hem goed te waarderen. Dat kwam later. Ik waardeer zijn stijl, maar wat me echt met hem verbindt, is dat ook hij op jonge jongens valt. Ik vind het bijzonder moedig dat Reve dit heeft durven opschrijven. Hij brengt zijn fantasieën naar buiten en komt voor zijn mening uit. Daarin is hij is een voorbeeld.

"Eigenlijk voelde hij zich heel zondig. Reve was erg dubbel. Hij is communistisch opgevoed, maar later bekeerde hij zich tot het katholicisme. De voorlaatste zin van zijn roman 'De Avonden' luidt: 'Het is gezien', mompelde hij, 'het is niet onopgemerkt gebleven'. Die zin is me altijd bijgebleven. Waarschijnlijk bedoelt Reve daarmee dat God toekijkt. Ik ben christelijk opgevoed, maar eigenlijk geloof ik niet meer. Als kind bad ik 's avonds voor het slapengaan. Het gaf me een fijn gevoel dat alles wat je doet gezien wordt. Dat is toch een beetje blijven hangen.

"Thuis werd er niet over seks gesproken. Als er iets seksueels op tv was, zette mijn moeder die onmiddellijk uit. Dat ongemakkelijke neem je wel over. Voor zover ik me herinner ging het in de kerk nooit over homoseksualiteit. Maar misschien is het woord sodomie wel eens gevallen. Zo goed lette ik niet op.

"Zelf heb ik nooit iets als zondig beschouwd. Ik ben niet strenggelovig opgevoed, al vond ik mijn vader destijds wel autoritair. In mijn denken ben ik altijd vrij geweest. En ik heb jongetjes mijn hele leven lang al leuk gevonden. Op mijn twaalfde was ik voor het eerst verliefd. Van toen ik een jaar of tien was herinner ik me vage fantasieën over oudere mannen. Er is nooit iets gebeurd, maar mij leek dat spannend. Ik moet wel zeggen dat ik op dat moment de lichamen van leeftijdsgenoten aantrekkelijker vond. Pas nadat ik het huis uit was, vijfentwintig was ik, ontdekte ik dat ik op jonge jongetjes viel. Maar meisjes kan ik ook leuk vinden. Je zou kunnen zeggen dat ik triseksueel ben. Ik houd niet van die hokjes.

"Reve werd op handen gedragen. Zijn seksuele voorkeur voor minderjarigen was niet zo'n punt. Wat dat betreft is de tijdgeest compleet veranderd. Ik heb platen voor mijn ramen moeten timmeren, om de stenen te weren die daar anders doorheen worden gegooid. Van polycarbonaat - het is wel gewoon doorzichtig. Natuurlijk lag Reve ook wel eens onder vuur, maar voor hem was er meer sympathie dan er nu voor mij is. Het zal wel komen omdat hij voor homoseks streed, en ik voor pedoseks strijd. Je komt aan de kinderen van mensen, dat ligt toch gevoeliger.

"Wat zich in de Amsterdamse crèches heeft afgespeeld rondom Robert M., keur ook ik af. Ik vind dat je een jong kind niet mag penetreren, want dat doet pijn. En het is natuurlijk vragen om gepakt te worden, als je aan zoveel kinderen zit.

"Er blijven nog een heel veel andere dingen over die je wel met jonge kinderen zou kunnen doen. Maar dat is allemaal verboden. Ten onrechte, vind ik. Zolang het maar vrijwillig gebeurt. Het gaat niet om leeftijd. Ik heb wel eens gelezen dat iemand op zijn twaalfde door een volwassen man gepenetreerd werd. Hij had een relatie met de man, en kijkt daar positief op terug. Als beide het willen moet het mogelijk zijn.

"Mijn leven gaat allesbehalve onopgemerkt voorbij. Soms is dat zwaar. Toch heb ik netto geen spijt van mijn bestaan. Veel mensen begrijpen mij verkeerd. Zij denken dat ik een viezerik ben die kinderen wil verkrachten. Een soort Dutroux. Maar wij hebben echt een ideologie en willen een kind vrijheid geven om zelf vrienden en vriendinnen uit te kiezen.

"Men zegt dat kinderen op seksueel gebied nog niet kunnen weten wat ze willen. Maar over andere dingen weet een kind ook best wat het wil. Een kind wil snoepen en spelen. Wanneer je niet uitgaat van de vrije wil van een kind, zou een kind meenemen naar de Efteling al ontvoering zijn. Ons wordt verweten dat we kinderen tegen hun zin dingen willen laten doen, terwijl de maatschappij dwang op allerlei gebieden juist heel goed vindt.

"Als je een beetje aardig tegen kinderen doet, ben je al verdacht. De laatste keer dat ik ging zwemmen, reageerde iedereen hysterisch. Ik had een jongetje van zes jaar bij me, dat bij mij in de straat woonde. Ik moest hem wel op mijn rug hebben in het water, want hij kon niet zwemmen. Achteraf zei hij: 'Ik vond het heel fijn'. En toen ik zei: 'Ik vond het ook fijn', straalde hij helemaal.

Mijn ouders accepteren me zoals ik ben, maar ze zitten er wel mee. Ze vinden dat ik seks met kinderen niet moet propageren. Ik ga nog prima met ze om. Op grotere familiefeesten ben ik niet welkom. Vrienden heb ik alleen in het pedowereldje. Maar het is niet zo dat ik iedereen daar aardig vind. Buitenstaanders denken dat vaak, omdat ze ons als een hechte groep zien. In werkelijkheid verschillen we onderling flink.

"Ik kan ook wel op volwassenen vallen. Als je heel weinig met kinderen omgaat, zoals ik nu, kun je weinig anders. Ik zie wel kinderen, maar als je niet veel tijd met ze doorbrengt, word je niet verliefd. Je hebt dan ook geen liefdesverdriet ofzo, over kinderen. De seks met kinderen mis ik niet, want in je fantasie kun je alles doen wat je wilt. Niet dat ik ooit seks met een kind heb gehad. Je kunt best weten hoe het is om iets niet te missen dat je niet kent. Zoals lelijke mannen die geen vriendin kunnen krijgen, ook kunnen zeggen of ze die wel of niet missen.

"Wat ik doe, is niet voor niets. Nu krijg ik geen waardering, maar ik laat toch sporen achter. Ik wil tegengas geven tegen de hetze tegen pedofilie. Iemand moet het zeggen. Als er nu niemand oren naar heeft, kan iemand het later nog lezen. Dan krijg ik toch gelijk. Desnoods van een hogere macht."

 Velen denken dat ik een viezerik ben die kinderen wil verkrachten. Een soort Dutroux  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden