Gezichtsherkenning op tram om criminelen te weren omstreden

(Foto ANP) Beeld
(Foto ANP)

De Rotterdamse vervoersmaatschappij RET gaat in oktober als eerste ov-bedrijf in Nederland werken met digitale gezichtsherkenning. Gisteren ontstond er onrust toen uitkwam dat de foutmarge één op vijf bedraagt. Het plan is bedoeld om raddraaiers met een ov-verbod in de kraag te vatten. Maar door de grote foutmarge is volgens critici de kans groot dat onnodig veel reizigers als crimineel worden gezien.

Van onze verslaggevers

Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam, vindt dat het systeem later ingevoerd moet worden. Hij heeft daarom een debat met burgemeester Aboutaleb aangevraagd. „Het is zeer gênant voor mensen als ze onterecht door een conducteur aangesproken worden omdat hij denkt dat het om criminelen gaat. Maar wat nog erger is: de politie komt waarschijnlijk niet opdagen als het systeem zo slecht werkt. Dan moet trampersoneel zelf de criminelen buitenzetten.”

De ondernemingsraad van de RET maakt zich daarom zorgen om de pakweg vijftig bestuurders en wil volgende week om de tafel met de directie. Voorzitter Henk van der Maden: „Wat betekent dit voor de veiligheid van de conducteurs? We lopen nu het risico dat dit de verkeerde kant op gaat.”

Peter van Heemst, woordvoerder veiligheid van de PvdA, zegt ’geschrokken’ te zijn van de foutmarge. Hij wil dat conducteurs foto’s van raddraaiers bij zich dragen, zodat ze niet alleen van het camerasysteem afhankelijk zijn.

Volgens RET-woordvoerder Nicky Jansen is dat nu al het geval en blijft dat ook zo. De angst dat de politie niet komt, is niet terecht, zegt ze. „Conducteurs kunnen bellen met bevoegde controleurs. Die zijn hier altijd binnen de afgesproken drie minuten aanwezig.”

Per 1 oktober pikt het camerasysteem bij de ingang van een tram via software de overlastgevers eruit door gezichtskenmerken te koppelen aan een database. Als er een verdacht gezicht binnenkomt, hoort de bestuurder een geluidssignaal. Dat systeem is niet nieuw in Nederland. Voetbalclub ADO Den Haag gebruikt het al sinds 2007. Maar omdat supporters hier meewerken en in de camera kijken, zijn de foutmarges volgens de club klein.

In Rotterdam gaan tramlijnen 2, 21 en 23 ervan gebruikmaken. Op dit moment kijken conducteurs zelf ook al naar foto’s om lastpakken te herkennen. Sinds de invoering van het ov-verbod is het 32 keer uitgedeeld aan onruststokers, voor maximaal acht maanden. Op dit moment hebben drie mensen een verbod.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden