GEZICHT VAN DE RADIO

We horen ze, maar zien ze niet. Wie maken de radioprogramma's en waarom? Vandaag Walter Slosse, presentator van 'De wandelende tak'.

Ooit een Chinese vedel gehoord? Zes Mauretaanse meisjes kinderliedjes horen zingen? Geïnteresseerd in hoe Malinese vrouwen zingend het condoom promoten? Walter Slosse (54) laat het horen in 'De wandelende tak'.

De Belg Slosse maakte ooit voor de VPRO het geëngageerde 'Radio Vrij België', over misstanden bij onze zuiderburen. Geëngageerd is hij nog steeds. Alleen is zijn werkterrein groter: de hele wereld hoort thuis in Slosses 'De wandelende tak'. ,,In wezen ben ik nog dezelfde anti-imperialist. Alle culturen zijn evenwaardig. Ik bestrijd in 'De wandelende tak' al zeventien jaar de superioriteit van de westerse samenleving'', zegt Slosse.

Dat werkt dus als volgt. ,,Fred Galis, een etno-musicoloog, gaat regelmatig naar Thailand. En hij maakt dan opnamen die wij uitzenden van bijvoorbeeld Karen, da's een minderheid in Thailand. Die mensen leven in vluchtelingkampen en worden door niemand gepruimd. In hun liederen klinkt veel van dat lot door. Fred Galis vertelt daar dan uitgebreid over.''

Over luistercijfers maakt Slosse zich niet druk. ,,Wat zal het zijn? Zo'n 20- à 25000 mensen denk ik. Dan scoor je toch goed? Gelukkig heeft de VPRO als eerste doelstelling dat zij bestaat voor programmamakers.'' Luistercijfers behoren tot het vocabulaire van omroeppolitici. Net als zendschema's. ,,Als je het mij vraagt, moet Radio 4 gewoon verschillende stijlen door elkaar programmeren. De ene avond een Indiaas concert, afgewisseld met Bach. En dan weer een Chinees concert. En verder is het zoals mijn baas A.J. Heerma van Voss ooit zei: ,,Er is niets aan te doen: Nederland heeft zijn orgel nodig''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden