Gezelschap zonder grote namen

Donald Trump kiest opmerkelijke geestelijken om te bidden bij zijn beëdiging vandaag. Qua muzikale omlijsting van de ceremonie had hij niet zoveel te kiezen.

Nooit eerder liet een Amerikaanse president voor zijn inauguratie zo'n bont gezelschap geestelijken aanrukken. Nodigden eerdere presidenten twee of drie voorgangers uit om de Schrift te lezen en zegen over hen te bidden, Trump heeft er maar liefst zes op het programma staan: een kardinaal, een rabbijn, een latino-pastor en drie voorgangers van verschillende flanken van het protestantisme.


Twee van de gebeden worden uitgesproken door tv-prediker Paula White en de zwarte megakerk-pastor Wayne Jackson. Beiden zijn schatrijk, Trumpfan van het eerste uur en prediken het zogenoemde welvaartsevangelie. Hun boodschap: God wil dat het u goed gaat, en als u er financieel en materieel warmpjes bij zit, is dat een teken van zijn genegenheid.


White en Jackson schrijven vandaag geschiedenis. Ze worden de eerste welvaartspredikers bij een presidentiële inauguratie. White is bovendien de eerste vrouwelijke voorganger ooit bij die ceremonie.


Dat Trump niet heeft gekozen voor figuren met een brede aantrekkingskracht maar voor dit soort conservatievelingen, spreekt boekdelen, merkte historicus Kevin Kruse eerder deze week op tegenover tijdschrift Christianity Today. White en Jackson belichamen wat hem betreft 'de vervlochten ideologieën van christelijk nationalisme en kapitalistisch christendom'. Ideologieën die Trump zelf misschien niet direct aanhangt, maar waarmee hij wel flirt.


Verder worden witte evangelicalen vertegenwoordigd door Franklin Graham, de zoon van de invloedrijke evangelist Billy Graham. Hij is 'christelijk rechts' ten voeten uit: Graham trekt regelmatig van leer tegen de islam en liet de afgelopen jaren de mogelijkheid open dat president Obama toch stiekem een moslim was.


Ook interessant is de aanwezigheid van latino-evangelicaal Samuel Rodriguez en Marvin Hier, de eerste uitgenodigde rabbijn sinds 1985. Hier is relatief onbekend, maar wel bevriend met Trumps schoonfamilie. Rodriguez hinkte de afgelopen maanden op twee gedachten. Hij keurde Trumps tirades over immigranten af, maar als politiek conservatieve protestant voelde hij zich ondanks alles sterker verwant met de Republikeinse kandidaat dan met Clinton. Na lang kniezen komt hij dus toch.


Trump heeft vooral, maar niet uitsluitend geestelijken uitgenodigd die loyaal aan hem zijn. Zo treedt ook 's lands hoogstgeplaatste katholiek, kardinaal Timothy Dolan, aan. Hij noemde Trumps retoriek over immigranten vorig jaar onbijbels, maar ziet er nu 'naar uit God te vragen onze nieuwe president te inspireren en leiden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden